Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Internets fiender är nära så skyddar du dina källor

Publicerad: 12 mars 2014, 13:40


Internets största fiender finns inte där man kanske skulle förvänta sig det. Därför är det viktigt att journalister bygger säkra system för känslig information.

Reportrar utan gränsers senaste rapport ”Internets fiender” pekar på ett omfattande hyckleri när det gäller frihet på internet. Det är ofta de länder som pratar mest om yttrande- och internetfrihet som i praktiken utgör de största hoten mot internetfriheten. Hit hör USA, Storbritannien och Sverige.

Myndigheter som Centre for Development of Telematics i Indien eller Government Communications Headquarters i Storbritannien spionerar på människor över hela världen, bland annat genom att medvetet introducera säkerhetsbrister i program för att komma åt användarnas privata data. Dessutom samarbetar myndigheter i olika länder kring övervakningsutrustning och information om säkerhetshål.

För journalister innebär det att det är i stort sett omöjligt att garantera källskydd och att all kommunikation kan övervakas och manipuleras av säkerhetstjänster.

Vad kan man då som journalist göra för att skydda sig om man måste hantera riktigt känsliga uppgifter? (Dessa rekommendationer är mina egna och kommer inte från Reportrar utan gränser)

- Skaffa en dator som aldrig kopplas upp till internet för att kunna lagra känslig information på.
- Använd USB-stickor för att föra över information till denna dator
- Kryptera informationen innan den läggs över på USB-stickorna. Den kanske mest positiva nyheten ur Snowdenläckan är att NSA inte verkar ha knäckt de säkrare krypteringsteknikerna. Däremot kan de lätt ta reda på krypteringsnyckeln genom att via nätet ta sig in i användarnas dator. Det innebär att en krypterad fil fortfarande är säker så länge dess krypteringsnyckel aldrig använts på en osäker (uppkopplad) dator.
- Fysiska möten där mobiltelefonen inte får följa med är också säkra (men även en avstängd mobiltelefon kan avlyssnas)
- Prata med kollegor och experter som kan detta. Det är bättre att bygga upp ett säkert system innan det blir skarpt läge!

Har du något tips på hur man kan skydda sig mot övervakning? Kommentera gärna!

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.