Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Inte olagligt publicera SD:s register?

Publicerad: 22 september 2010, 12:22


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Många har påstått att det var olagligt att publicera Sverigedemokraternas register över folk som anmält intresse för partiet. Det behöver det inte alls ha varit.

Bland annat enligt Dagens Nyheter var det olagligt att publicera personuppgifterna. Och Datainspektionen har polisanmält publiceringen. Det är dock inte säkert att publiceringen strider mot lagen.

Om uppgifterna publicerades av en sajt med ansvarig utgivare var det inte olagligt. Personuppgifter är inget undantag i Tryckfrihetsförordningen.

Om uppgifterna publicerades av en sajt utan ansvarig utgivare är det inte heller säkert att det var olagligt. Personuppgifter som inte anses känsliga är det inte olagligt att publicera. Det är en bedömningsfråga om det är känsligt att ha anmält sitt intresse för Sverigedemokraterna, ett parti som nu sitter i Sveriges riksdag.

Dessutom finns det ytterligare en aspekt, även om personuppgifterna publicerats av en sajt utan ansvarig utgivare och bedöms vara känsliga blir det antagligen inget rättsfall om personen bakom sajten inte bor i Sverige.

Åklagarmyndigheten lade ner en anmälan mot sajten Info14 med följande motivering: Anmälan avser hemsidan www.info14.com. Hemsidan liggerpå en server i Texas, USA och är registrerad på en X X med adress i Kalifornien, USA. Med hänsyn till härtill är det uppenbart att brottet inte går att utreda.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev