tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Hur låter det när Schibsteds höjdare pratar upplaga?

Publicerad: 13 augusti 2010, 06:52


MM

Mikael Marklund


Sitter på bussen till Tjärö. Har nyligen pratat med Raoul Grünthal om Schibsted Sveriges fina siffror för andra kvartalet och funderat lite över dessa. Samt blivit filmad av TV4.

På vägen upp till gate 15 på Cityterminalen passerade jag min vana trogen Svenskans ställ. För dem som inte vet skänker tidningen varje dag bort ett stort antal tidningar i Stockholm.

Inte bara på Centralen utan också genom att aktivt trycka den i händerna på folk på stan. Helt normal marknadsföring och ett bra sätt att bygga räckvidd. Men stannar man och pratar med dem som förser en med en gratis Svenska Dagbladet får man ett erbjudande att prenumerera till ett verkligt bra pris. Och det syns tydligt i TS-statistiken.

Bara 45 procent av Svenskans prenumeranter betalar fullt pris. Att jämföra med till exempel Dagens Nyheter som ligger på 58 procent. Läs mer här.

Det får mig att fundera på hur det låter när Schibsteds svenska höjdare pratar upplaga. För på Aftonbladet driver man en helt annan linje. Där vill man att bara tidningar som är betalda till hundra procent ska räknas med i TS-statistiken. Läs mer här.

Vad skulle hända om den beräkningsmetoden applicerades på Svenskans upplaga? Hur skulle till exempel annonsörerna reagera på ett sådant drastiskt tapp? Hur ser Svenskans resultat för Q2 2011 om Jan Helin och Anna Settmans tankar får genomslag? Och säger antalet fullbetalande något om läsarnas engagemang och intresse för tidningen?

Sådant kan man fundera på när bussen till Tjärö glider genom ett sensommarvackert Sverige. Här pratas det mycket uppkoppling och vår reseledare har uppmanat oss att twittra mycket under färden så att vår buss ska vinna tweetkampen mot de andra bussarna.

Jag tycker personligen att det är viktigare med bra air-condition än tillgång till nätet just nu.

För övrigt konstaterar jag att SSWC får mycket uppmärksamhet i medierna. Till exempel kommer det nog ett inslag i TV4. För en trevlig tjej frågade mig och kollegan Axel om hon fick filma oss när vi satt och jobbade i väntan på avfärden.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev