Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Hockeysupportrarna hotar det fria ordet

Publicerad: 30 mars 2011, 06:54


En journalistkollega har attackerats och mordhotats, och har nu rest iväg med sin familj. Han måste få vårt hundraprocentiga stöd.

VF:s reporter Jonas Fahlman skrev förra veckan om att Luleå Hockeys sportchef Lars ”Osten” Bergström enligt flera vittnen skrikit rasistiska slagord mot en Skellefteåspelare. Det har gjort honom till en måltavla för fanatiska Luleå Hockey-fans. Jonas Fahlman attackerades med mynt och flaskor när han gick förbi bortaläktaren, och har sedan dödshotats i telefonsamtal, sms och mejl. Han och hans familj har utsatts för en omfattande förtalskampanj på nätet och har nu rest iväg för att få en tillfällig frist från förföljelsen. Hans röst har alltså tystnat på grund av hoten, om än tillfälligt.

Det handlar inte om några enskilda dårar som sitter och klipper ihop hotbrev på kvällarna. Det är en grupp som kan gå från ord till handling. På ståplatsläktaren i Luleås hockeyarena ligger våldet ständigt latent, och Jonas Fahlman har redan drabbats av det. Det handlar alltså inte om ”hot” utan om reella hot som måste tas på allvar.

Om Lars ”Osten” Bergström skrikit det som vittnen anklagar honom för eller inte spelar ingen roll i det här sammanhanget. Det som nu pågår är en attack mot pressfriheten. En journalist som hotas och attackeras på grund av en text han skrivit. Det är helt oacceptabelt och det är förvånande att inte fler kollegor reagerat. Det verkar som att vi ser mellan fingrarna när det är idrottssupportrar som hotar det fria ordet.

Några andra som skrivit är Marcus Melinder, nyhetschef på Tidningen Ångermanland, VF:s chefedaktör Daniel Nordström och NSD:s krönikör Pelle Johansson.

Här skriver Jonas Fahlman själv om sin Time Out.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.