Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Härdsmältan efter #metoo fortsätter i Uppdrag granskning

Publicerad: 31 maj 2018, 05:20


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonUppdrag GranskningFredrik Virtanen

I Uppdrag granskning i går om Virtanen-drevet utsatte SVT en namngiven ung kvinna för vad som bara kan betecknas som en grov publicistisk kränkning, skriver Peo Wärring.

Genom att publicera, hennes namn, bild och nuvarande arbete gjorde man sig skyldig till samma fel som man i programmet anklagade andra medier för att utsätta Fredrik Virtanen för.

Men detta är värre. Fredrik Virtanen var en maktens man men den här unga kvinnan är inte det. Hon berättade om en händelse som inträffade när hon var fjorton år. Hon mindes delvis fel och nu får hon inför hela svenska folket bära hundhuvud för mediedrevet. Det känns inte rätt. Ett fel kan inte bemötas med ett annat fel.

Uppenbarligen har media svårt att få till det rätt. Flera andra personer som riktat kritik mot Fredrik Virtanen namngavs också. På detta sätt berättigade bara UG de tidigare namnpubliceringarna.

Svagt också av Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Thomas Mattsson att inte ställa upp på en intervju. Skälet att han inte kan kommentera på grund av rättslig och pressetisk prövning stämmer inte. Självklart kan han det om han vill.

Men det allra värsta är att ingen tar upp att Virtanen-fallet inte är något unikt. Det händer hela tiden och har gjort det under lång tid. Men då är inte en fallen mediestjärna i fokus!

peowarring

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev