Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Här går VLT i en farlig fälla

Publicerad: 12 april 2017, 08:35

Ämnen i artikeln:

VLT

MM

Mikael Marklund


Med en film på nyfödda kultingar vill VLT berätta om hur det ser ut i ett svenskt svinstall i dag. Men inslaget blottar okunskap om vad det egentligen är som visas. Samt ökar risken för klyftorna mellan stad och landsbygd. UPPDATERAD

Transparensen först. Jag är uppväxt på en bondgård och kan därför kanske vara partisk. Men innebär också att jag vet hur verkligheten ser ut.

• • •

I en artikel med rubriken ”Se otäcka videon: Jessica ville larma om djurplågeri – nu får hon själv böta” berättar VLT om en djurrättsaktivist som utan tillstånd tog sin in i ett svinstall och filmade en sugga som nyss fått kultingar. VLT publicerar också en film som visar döda griskultingar.

Vilket är helt sant. Men också helt normalt. En sugga får i dag mellan 10 och 12 kultingar per gång. Ett fåtal av dessa är döda redan när de föds, ett sådant fall finns med på filmen. Ett fåtal svaga individer dör i samband med födseln av den belastning som den innebär, vilket sannolikt är förklaringen till den andra döda kultingen på filmen.

Filmen visar också några kultingar som stapplar omkring darrande. Men det gör de för att de tar sina första steg och för att deras kroppar håller på att ställa om sig från att ha legat inne i suggans mage i omkring 37 graders värme till de gissningsvis drygt 20 grader som det troligen är i stallet. Filmen visar också att det finns en värmelampa vilket dessa smarta djur sannolikt redan känt av och försöker ta sig till.

Det järnrör som syns på filmen är till för att skydda kultingarna. I motsatts till exempelvis Danmark får inte svenska suggor fixeras utan har i alla fall ett visst utrymme att röra sig på. Vilket innebär en viss risk att kultingarna trampas eller kläms ihjäl. Men med järnstången får de ett visst skydd.

I VLT:s text uttalar sig också en etolog som säger att videon ”visade på hållande av djur som gick emot djurskyddslagen men att det ändå har blivit praxis att tillåta sådant på svenska gårdar.” Ett påstående som dels i sig är felaktigt och dels borde kunna bli en fråga för PO då djurhållaren inte får bemöta uttalandet.

Att utan tillstånd gå in i ett svinstall är dock otvivelaktigt ett olaga intrång. Det innebär att dessa personer kan föra in infektioner och bakterier. De kan också stressa djuren med sin blotta närvaro, det gäller inte minst när suggorna precis fått kultingar som vid detta tillfälle.

VLT:s huvudredaktör Daniel Nordström säger till Medievärlden att han tycker att det finns en anledning att publicera videon då den visar hur det ser ut i ett svinstall i dag. Sedan får folk avgöra själva om de tycker den är otäck eller inte. Han konstaterar också att det kan finnas anledningar att följa upp publiceringen.

Jag kan bara hålla med.

UPPDATERING. Någon timme efter denna bloggs publicering lade VLT ut en uppföljande artikel där länsveterinären säger att det inte var varken något onormalt eller något djurplågeri på videon.

Det stora problemet med den här publiceringen, som säkert kunde ha skett på flera andra tidningar också, är dock att den underblåser en känsla som finns hos många som bor på landet. Som inte behöver vara jordbrukare själva men ändå har insikter om hur det är och vad det innebär. En känsla av att medierna inte förstår oss, att medierna inte vet hur vi lever, att medierna är något för storstadsmänniskor. Att medierna inte är till för oss. Och vad det leder till kan alla räkna ut.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev