söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

”Gay Girl in Damascus” var Tom i Skottland

Publicerad: 13 juni 2011, 06:24

Ämnen i artikeln:

Bloggare

AA

Axel Andén

axel.anden@medievarlden.se


Bloggaren bakom pseudonymen ”Gay Girl in Damascus” var en amerikansk man vid namn Tom.

För en dryg vecka sedan skrev vi om att bloggaren bakom bloggen ”Gay Girl in  Damascus” hade kidnappats. Efter det började journalister och bloggare nysta i om Amina verkligen var den hon utgav sig för. Många trodde att de kände någon som kände henne, men när de började kolla med dessa visade det sig att ingen av dem hade träffat henne i verkligheten. Det fanns också en del andra omständigheter som tydde på att det var en påhittad identitet.

Nu har det visat sig att bloggen skrev av Tom MacMaster, en amerikan bosatt i Skottland, för tillfället i Istanbul på semester . Han ber om ursäkt på bloggen och skriver att han aldrig hade väntat sig så mycket uppmärksamhet, att det som han skrivit om på bloggen händer i verkligheten och att han inte tror att han skadat någon.

Sanningen är nog att han gjort betydligt mer skada än nytta. För den syriska regimen är det en stor propagandaseger som passar perfekt in i dess retorik att utländska (amerikanska) intressen, ligger bakom upproret.

Dessutom har det skadat trovärdigheten hos dem som uppmärksammat händelsen och försökt göra något för den, som de trodde, utsatta bloggaren. Samma personer som kan vara det viktigaste stödet för verkliga bloggare som utsätts för verkliga risker, och som nu kanske kommer att vara mer misstänksamma mot halvt anonymiserade bloggare.

I en liknande historia för några år sedan visade det sig att en bloggare som utgav sig för att vara en feministisk saudisk bloggare i själva verket visade sig vara en amerikansk man.

Vill man se något positivt i det hela är det väl att källkritiken ändå fungerar, och att sanningen kommer fram, även om det tar en vecka eller två. Och att se hur bloggare och journalister, med bibehållen respekt för det faktum att det faktiskt kan vara en verklig person i stor fara, tar sig an uppgiften att hitta sanningen, och lyckas navigera rätt i detta snåriga landskap.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev