söndag2 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Går Expressen från humanism till populism?

Publicerad: 8 oktober 2014, 09:28


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Expressen lägger ner kulturredaktioner, satsar på Victoria Silvstedt som ny stjärnbloggare och publicerar en kolumn som försvarar kolonialismen.

Igår blev det känt att Expressen lägger ner sina kultur- och ledarredaktioner i Göteborg och Malmö och att ledartexterna i viss mån ska ersättas av chefredaktören Frida Boisens tyckande i olika frågor. Samma dag lanserades skandalmodellen Victoria Silvstedt som ny stjärnbloggare vilket fick PJ Anders Linder på Axess att skriva ett blogginlägg med rubriken ”humanismen ut, glamouren in”.

Igår publicerade Expressen dessutom ytterligare en av dessa kolumner av Ulf Nilson som lika gärna hade kunnat publiceras på Avpixlat. Denna gång försvarar han kolonialismen med orden ”Kanske är det rimligt att här slå fast att kolonialismen trots allt var bra på många sätt. Ja, jag skriver b r a. Den fick bära hundhuvudet för mycket, men den spred civilisationen. Inte på ett perfekt sätt – ingenting i människolivet är perfekt – men ändå. Hade ‘den vite mannen’ inte vågat sig ut (med bössan till hands) skulle världen med säkerhet ha varit mycket sämre”

Frågorna infinner sig ännu en gång: finns det några gränser för vad Ulf Nilson får skriva i tidningen, och var går de i så fall? Skulle Expressen kunna trycka ett brandtal för nazismen, om det var signerat Ulf Nilson?

En annan fråga är om Expressen kommer att bli mindre humanistisk och mer populistisk i framtiden? Jag hoppas givetvis att så inte är fallet. Tidningen har gjort ovärderliga insatser i bevakningen av Sverigedemokraterna och försvarar dagligen de humanistiska värderingarna på kultur- och ledarplats. Givet samhällsutvecklingen har behovet av den humanistiska tidningen Expressen aldrig varit större.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev