Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

För Trump är medierna allt – men deras frihet oviktig

Publicerad: 17 mars 2017, 09:08


Ämnen i artikeln:

Donald Trump

När USA:s utrikesminister gör sin Asienresa demonstrerar han tydligt för de kinesiska ledarna att pressfriheten inte är viktig för USA. Däremot är medierna extremt viktiga för president Trump, som bygger hela sin världsbild på vad hans ser på tv.

När USA:s utrikesminister, Exxon-miljardären Rex Tillerson gör en viktig Asienresa till Japan och Kina har bara en enda journalist från en Trumpvänlig webbsajt inbjudits att följa med. Upprördheten bland de reportrar som annars bevakar utrikesdepartementet är stor.

Erin McPike från konservativa Independent Journal Review tillhör inte den speciella gruppen UD-korrespondenter. Hon har handplockats, säkert för att man förväntar sig välvillig rapportering. Hon har inte heller fått uppdraget att som ”pool-reporter” vidarebefordra information till andra amerikanska journalister. MSNBC:s Andrea Mitchell som bevakar Tillersons resa från Tokyo är upprörd, skriver den ansedda politiska nyhetssajten Politico: ”USA:s utrikesdepartement har varit en internationell ledstjärna för pressfrihet i hela världen. Budskapet, särskilt när han besöker Beijing, är att pressfrihet inte betyder något.”

The State Department Correspondents’ Association har uttryckt en formell protest mot att inte den sedvanliga gruppen av journalister tillåtits följa med på resan, inte ens en pool-reporter.

Det som sker är ett brott mot en lång tradition med goda kontakter mellan utrikesministrar och den diplomatiska grupp av journalister som bevakat utrikesdepartementet, ända från tiden för Reagans administration, skriver Politicos Hadas Gold.

Trumpadministrationen förändrar och försämrar dramatiskt mediernas arbetsvillkor i USA. Samtidigt är Trump själv maniskt fixerad vid medierna – och särskilt av mediebilden av honom själv och de beslut han fattar.

Presidenten stiger upp före klockan sex och slår på tv:n som sedan står på hela dagen, mest Fox News men också CNN. Redan innan de flesta amerikaner vaknat har han ofta skickat ut arga 140-teckens Twittermeddelanden, där ett återkommande tema är att de stora medierna är ”folkets fiender”, som sprider lögner, ”fake news”.

Till frukost får han en bunt tidningar, som New York Times, Wall Street Journal, Financial Times och Washington Post och så en hög utskrifter från artiklar i andra medier, inte minst Breitbart News. Ingen tidigare amerikansk president har varit så fixerad vid medierna, skriver Jonathan Lemire i brittiska The Independent. Sedan Trump blev president har det hänt mer än ett dussin gånger att han twittrat om det han sett på tv minuten innan. En ansedd journalist har sagt att hon tycker att det är oroande att Trump får det mesta av sina kunskaper om världen från det han råkar se på tv.

Det hittills värsta exemplet är nog Trumps anklagelser mot president Obama. Det började med att den konservative radiokommentatorn Mark Levin påstod – utan bevis – att Obama hade telefonavlyssnat Trump Tower. Påståendet återgavs dagen efter i extrema Breitbart News. Någon i Vita huset placerade en utskrift av Breitbarts ”nyhet” i Trumps läshög – vilket fick till följd att Trump avfyrade en serie häpnadsväckande anklagelser mot sin företrädare. Vi har ännu inte sett slutet på den historien. Men Trump har lovat att han ska lägga fram ”bevis” …

sorensommelius

Ämnen i artikeln:

Donald Trump

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News