onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Får vi se sexannonser och Muhammedbilder i Ipad?

Publicerad: 30 november 2010, 12:47

Ämnen i artikeln:

Ipad

MM

Mikael Marklund


Enligt uppgifter i DN Kultur i dag är flera tidningsföretag oroade över att Apple förhandsgranskar och ska godkänna alla applikationer för företagets läsplatta. Det kan jag inte förstå.

Är det inte valfritt att göra en app? Vill man inte ställa upp på Apples villkor är det bara att strunta i att göra en så vitt jag förstår.

Dessutom har jag för mig att många av dessa tidningsföretag själva kräver att både få förhandsgranska och ha rätten att vägra publicera annonsmaterial som kommer till dem.

Kanske är den mest adekvata parallellen med en kioskägare. Om han eller hon inte vill sälja en viss tidning är det, mig veterligen, upp till den personen.

Men visst leder Apples inställning till en del intressanta frågeställningar. Eftersom allt som har med porr att göra samt överhuvudtaget andas kritik mot olika religiösa, kulturella eller etniska grupper inte får finnas på Appstore kan man fundera hur det till exempel skulle ha gått med NA:s omskrivna publicering av Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund. Skulle den klippts bort om NA funnits i Ipadversion då?

Hur kommer kvällstidningarna hantera de porrklubbs- och telesexannonser som i dag finns i deras sportbilagor?

Vi har strikta regler för annonserna. Och jämfört med utländsk press – som exempelvis kan ha ”Page 3” i sina appar – anser nog Apple att de svenska tidningarna är förhållandevis strikta, antar jag, menar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Aftonbladets chefredaktörerna Jan Helin har inte svarat.

Vad tycker du? Kommentera gärna!

Något som jag dock inte kan förstå är varför rubriksättare har så svårt att använda ordet censur rätt? Apple kan aldrig utöva Ipad-censur. Däremot kan de vägra att godkänna en app. Vilket är en helt annan sak.

Hans Månson reder ut begreppen om vad som är censur och inte här.

DN:s artikel om kritiken mot Apple här:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev