Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Ett horribelt publiceringsbeslut

Publicerad: 20 september 2012, 06:51


Se & Hörs publicering av toplessbilderna på Catherine kan leda till att Europadomstolen ger sig på svensk tryck- och yttrandefrihet.

Det är lätt att förstå upprördheten över bildpubliceringarna. Catherine, prins Williams fru, har solat topless på en privat och skyddad plats tillsammans med sin make. Att då bli smygfotograferad och publicerad är ett grovt övergrepp mot den personliga integriteten.

Nu har svenska Se & Hör publicerat toplessbilderna. Det brittiska kungahuset har hotat med att driva processer mot de tidningar som gör det. Sannolikt genom att vända sig till en domstol och inte genom att anmäla till Pressens Opinionsnämnd.

Om brittiska kungahuset försöker driva publiceringen i svensk domstol kommer den att upptäcka att det inte finns något brott som gäller integritetskränkning här. Den kampen vann mediebranschen genom att peka på en ansvarsfull publicistik och ett väl fungerande självsanerande system.

Senast Europadomstolen behandlade ett svenskt fall av integritetskränkning var när en dotter smygfilmats i duschen av sin styvfar. Europadomstolen valde då att inte att fälla Sverige, med hänvisning till att det gick att fälla den handlingen med annan lagstiftning (sexuellt utnyttjande av barn) och att lagstiftning om integritetsbrott var under beredning. Den första punkten gäller inte i det här fallet och den andra punkten gäller inte längre.

Om det brittiska kungahuset tar fallet till Europadomstolen skulle det alltså i förlängningen kunna innebära att Sverige påtvingas lagstiftning. I så fall har ett horribelt publiceringsbeslut saboterat åratal av arbete, försämrat förutsättningarna för hundratals seriösa tidningar, och eroderat världens äldsta tryckfrihetsgrundlag.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev