Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Därför nämner vi inte Hoforsuppgörelsen

Publicerad: 23 mars 2016, 07:38


Hoforsuppgörelsen präglar fortfarande nyhetsarbetet på de svenska redaktionerna. Det skriver före detta bostadsreportern Jonas Nordling som nu vill ta diskussionen om en sammansvärjning mellan medieföretagen och makten till en annan nivå.

Hösten 1988 hölls ett viktigt möte i Hofors. Då samlades större delar av svensk mediebransch för att diskutera bevakningen av bostadsfrågan. Det beslöts då, med acklamation, att svensk bostadsförsörjning inte fick skildras alltför transparent. Närvarande i Hofors fanns även bärande delar av det svenska partietablissemanget, varifrån initiativet till mötet också kunde härledas.

Beslutet i Hofors är känt på alla svenska nyhetsredaktioner, och spelar alltjämt en viktig roll i den journalistiska vardagen. Många är de kolleger som genom åren fått höra att en idé bryter mot Hoforsdogmen, och därför inte får verkställas. Och på så vis har bostadsfrågan kunnat hållas på en mer friktionsfri nivå. Pliktskyldiga undantag görs då och då i form av så kallade granskande reportage, för att upprätthålla kulissen om att frågan är fri, men i själva verket får sanningen om bostadsfrågan aldrig skildras utifrån ett sant journalistiskt uppdrag. Som motprestation har politikerna låtit bli att detaljreglera tryckfrihetslagstiftningen i Sverige.

Här får jag nog stanna och förklara att styckena ovan är hittepå. Det finns ingen sådan sammansvärjning, och det är nog få som ens trodde det. Trots att bostadsfrågan är ett av samhällets största problem, trots att det varit så i decennier, och trots att saken sällan problematiseras på riktigt i redaktionell kontext.

Därför att även om nyhetsbevakning kan skifta över tid, att samhällsproblem ibland får oförtjänt lite uppmärksamhet, så beror det aldrig på någon konspiration från oss journalister. På något vis blir det nästan komiskt att föreställa sig Hoforsdogmen. Men vissa medborgare verkar nu på allvar tro att något sådant existerar när det gäller andra ämnesområden. Jag föreslår därför att du håller fram skrattspegeln närhelst du hör konspirationsteoretikern ta sats.

För det var ju det vi egentligen beslöt den där gången i Hofors.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.