Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Därför är det logiskt att Gota köper Östran

Publicerad: 18 oktober 2010, 10:59


Ämnen i artikeln:

ÖstranGota Media

Att Östran har letat nya ägare och nytt kapital har varit känt länge. Nu kan förhandlingarna vara nära att landa. Och det kan knappast vara några andra än Gota Media som är intresserade.

Ett tag var Herenco huvudkandidaten för Östra Smålands ägare. Har de tappat intresse för affären kan det knappas finnas några andra spekulanter än värsta konkurrenten Barometern och Gota Media.

Enligt uppgift till Medievärlden ska Gota, mot sekretess, under sommaren ha fått full insyn i Östrans affärer.

En affär mellan dessa parter skulle vara logisk på många plan. Det innebär att trycket av Östran/Nyheterna flyttas till Karlskrona. Därifrån går tidningsbilar redan till Kalmar och Oskarshamn. Det innebär också att Östran inte behöver fundera på investeringar i en ny tryckpress i stället för den rätt ålderstigna maskin man gör tidningar på i dagsläget.

En affär skulle också göra det möjligt att rationalisera bort ett antal anställda genom att slå samman till exempel administration och annonsproduktion. Något Gota redan har gjort i Karlskrona.

Östran har brottats med dåliga resultat under flera år och inte riktigt fått rätsida på problemen. Trots ett intensivt arbete av bland annat vd Karin Mattsson. 2009 gick tidningen back med sex miljoner. Någon vinst för i år räknar ledningen inte heller med.

Att ägarna känner att läget är mer än svårt är naturligt. Kanske är det därför man utsett advokat Tommy Lindgren som ny ordförande för ägarbolaget. Han har dokumenterad vana att hantera ägarbyten för företag i kris.

Mikael Marklund

Ämnen i artikeln:

ÖstranGota Media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.