Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Dags för Apple att visa en annan sida

Publicerad: 24 maj 2011, 09:31


Ämnen i artikeln:

AppleIphoneIpad

Börjar inte Apple ta ett större ansvar hjälper inte hur smart marknadsföring som helst. Ingen bär stolt omkring på en produkt som förknippas med misshandlade arbetare och galen profithunger.

Värdet av en produkt bestäms av mer än bara pris och kvalitet.

I förra veckan exploderade det i fabriken som tillverkar stora delar av innehållet till Apples storsäljare Ipad och Iphone. Men det var inte arbetskraften som reagerade på de usla arbetsvilkoren som är så katastrofala att arbetarna nu tvingats skriva på kontrakt att inte begå självmord. Explosionen krävde tre människoliv. Flera blev också svårt skadade.

Företaget Foxconn har enligt Svenska Dagbladet svartlistats av inte mindre än 36 kinesiska miljöorganisationer. De menar att Apple helt struntar i miljö- och säkerhetsfrågor. De bryr sig inte ens om att svara på flera viktiga frågor. Det finns inga tankar från Apple på att ta ett miljömässigt eller socialt ansvar.

Allt handlar om att pressa fram produkterna till ett så lågt pris som möjligt för Apple.

För några veckor sedan släppte Apple en vit Iphone. Så vitt jag förstår är det bara skalet som skiljer från den vanliga versionen. Jag hoppas att en grön Iphone kommer inom kort. En som är tillverkad under drägliga omständigheter av personer som inte brottas med självmordstankar. Där råvarorna är framtagna under så lite miljöbelastande processer som det bara går. En produkt jag är beredd att betala extra för. Och jag är inte ensam.

Mikael Marklund

Ämnen i artikeln:

AppleIphoneIpad

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev