Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Borde journalister bli bostadstransparenta?

Publicerad: 26 januari 2016, 12:41


Med anledning av den beroendeställning ens bostad innebär: borde skribenter som skriver om bostadspolitik öppet redovisa sin boendeform?

Transparens har länge varit ett vackert och viktigt ord som alla eftersträvar. Men särskilt konkreta former har det inte tagit sig. Kanske för att det känns lite obekvämt att börja skriva om sig själv mitt i allt. Det senaste exemplet var väl när Svenska Dagbladet glömde berätta att journalisten som intervjuade den israeliske journalisten Gideon Levy också är gift med honom.

En fråga som verkligen påverkar enskilda journalistens livsbetingelser är bostaden. För den som bor i bostadsrätt eller villa kan förändringar i räntor och politiska beslut förändra hela ens livssituation. För den som bor i hyresrätt kan införandet av marknadshyror eller andra beslut påverka på ett mycket dramatiskt sätt. Samma sak för den som bor i andra hand.

Själv blir jag alltid lite nyfiken på hur de skribenter som skriver tyckande texter om bostadspolitik bor. Finns där någon som bor i hyresrätt som förespråkar marknadshyror så vore det naturligtvis mycket intressant. Men även motsatsen tycker jag vore en bra konsumentupplysning som läsare.

Mats Svegfors skrev i en mycket spridd text på Aftonbladet om Margot Wallströms lägenhet att en tidsbegränsad hyresrätt är det minst korrupta sättet att bo medan ”den som äger sin bostad är för hela sin ekonomi beroende av de regler regering och riksdag beslutar” Jag skulle säga att alla som bor är beroende av sin bostad och därmed av de beslut som påverkar ens möjligheter att behålla den. Kanske är det dags att börja redovisa detta beroende öppet? Alternativen att sluta skriva om bostadsfrågor eller att sluta bo känns betydligt mer orimliga.

Transparens: Undertecknad bor i hyresrätt och skriver normalt aldrig om bostadsfrågor.

Uppdaterad: I en tidigare version stod det ”avreglering”, det har nu ersatts med det korrekta ”marknadshyror”.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev