Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Boken om Stampen: Vinnaren skriver historien

Publicerad: 25 september 2012, 07:07


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Avstampet är berättelsen om den mest dramatiska perioden i den svenska landsortspressens historia.

Recension av Avstampet berättelsen om en mediekoncerns uppgång och framgång av Anders Westgårdh, Robert Johnsson och Stefan Melesko.

Boken om Stampen börjar och slutar med Tomas Brunegård. Den börjar med att han pendlar från Kinna till Radio Sjuhärad tillsammans med Lasse Brandeby och slutar med att han och ägaren Peter Hjörne får ge sin syn på hur GP skulle ha klarat sig utan Stampen. Ungefär där emellan rör sig den här boken, mellan små anekdoter och stora ekonomiska beslut. Fram tonar bilden av en extrem framgångssaga, och det är ju som bekant vinnaren som skriver historien. Fackklubben på Bohusläningen, GP:s tidigare marknadschef, ”de onda Persarna” (De medlemmar i släkten Pers som inte ville sälja tidningen) och andra som stått i vägen kommer inte så bra ut.

Berättelsen om Stampen är framför allt berättelsen om den största omvälvningen av svensk landsortspress någonsin. För det var Stampen och Tomas Brunegård som började, och de andra som följde efter. Han såg vad som hände i USA och förstod att något liknande måste hända också i Sverige. Att mogna marknader med överkapacitet behöver struktureras om och att dagstidningarna inte på sikt skulle klara sig själva. (Detta beskrivs utförligt i bokens andra del som skrivits av medieforskaren och Medievärlden-kolumnisten Stefan Melesko).

Avstampet beskriver spelet bakom affärerna: Hur GP och riskkapitalisten Christer Gardell var ytterst nära att köpa Aftonbladet. När Bonnier ”snodde” Sydsvenskan från GP. Försäljningen av GT som meddelades på en personalfest och nästan ledde till slagsmål. Tomas Brunegårds kamp mot Herenco-vd:n Stig Fredriksson om VLT. Köpet av Centertidningar för 1,8 miljarder som gjorde Stampen till en av de riktigt stora spelarna. Författaren Anders Westgårdh har själv varit med på en del av resan, som chefredaktör för GT, och kanske är det därför han lyckas få huvudpersonerna att prata så öppet även om känsliga saker.

Varför var det just Tomas Brunegård som startade omstruktureringen av dagspressbranschen? Hans stora intresse för USA är en viktig förklaring.  En av många resor gick till Stanford 1999 för en kurs i ”Strategisk IT”. Den första han träffade när han steg in i klassrummet var Aftonbladets nya vd Rolv Ryssdal (idag koncernchef för Schibsted) ”Vi tittade på varandra förvånat och skrattade”, minns Tomas Brunegård. ”Både jag och Rolv Ryssdal hade gjort väldigt viktiga insikter när vi var på Stanford tillsammans, om att här pågår någonting som kommer att förändra världen. Sedan åkte vi hem och upplevde helt olika verkligheter.” GP, precis som de flesta andra, släppte taget om nätet under IT-kraschen medan Aftonbladet stretade på och därmed lade grunden för sin starka digitala position.

Om man ska skissa upp den svenska mediebranschens tre stora koncerner som framgångssagor i två ord ser det ut så här: Schibsted: Ledde digitaliseringen, Bonnier: Köpte TV4. Stampen: Samordnade lokalpressen. Och i den samordningen spelar framför allt tryckeribolaget V-tab en nyckelroll. Det beskrivs bra i boken, men förtas lite av att nästan allt Stampen ägnat sig åt beskrivs som en stor framgång.

På minussidan finns också felstavningar av Ove Joanson och Schibsted. Och att Medievärldens beskrivning av Resumés reporter Leif ”Honken” Holmkvist tillskrivs Resumés förre chefredaktör Viggo Cavling. Samt att det hade varit trevligt med lite bilder. Men det är petitesser. Jag rekommenderar alla som är intresserade av den svenska dagspressen att läsa boken. För att det Stampen gjorde påverkade hela tidningsbranschen på djupet, och för att det är en välskriven och medryckande bok.

Boken om Stampen ges ut av Stampen och har producerats av journalisten Anders Westgårdhs företag Welcom. Del 1 är skriven av Anders Westgårdh och researchern Robert Johnsson.  Del 2 har skrivits av Stefan Melesko, docent i Medieekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Läs också Tomas Brunegård ser i backspegeln.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev