Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Be om ursäkt, Journalisten!

Publicerad: 29 januari 2018, 07:15


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Beskyllningen mot GD:s chefredaktör Anna Gullberg om att hon indirekt skulle ha orsakat en medarbetares död är bland det värsta jag sett. Både vad gäller påhoppet och publiceringen i tidningen Journalisten, skriver PeO Wärring.

Anna Gullberg ska enligt artikeln i Journalisten orsakat Sanna Wikströms död. Det framförs av anonyma källor samt hennes sambo. Den senare givetvis i stor chock efter det tragiska dödsfallet, något som en god journalist bör ta med i överväganden om vad man ska skriva och publicera. Att Sanna Wikströms svåra psykiska sjukdom ska ha utlösts av Mittmedia är något som bara är spekulationer och inte fakta. På den grunden kan man inte peka ut någon skyldig. Artikeln spädes på ytterligare av chefredaktör Helena Gierttas ledare i Journalisten där det i det närmsta slås fast att artikelns bild av vad som hänt är korrekt och sann.

Det är jobbiga tider inom mediebranschen, både för medarbetare och chefer. De sistnämnda glöms alltid bort. Det är inte endast en enstaka hög chef inom media som just nu mår så dåligt att man inte klarar av att jobba. Det finns flera och det sista vi behöver i den här branschen är att börja beskylla varandra för dödsfall.

Chefer blir också utsatta för vad man inte kan kalla annat än vuxenmobbing. Men till skillnad från vanliga medarbetare får de sällan synligt stöd från kolleger. Det är som om chefer ska stå ut med allt. Men även chefer är människor, tro det eller ej. Det är inte heller ofta som koncernchefer och styrelser ger det synliga och tydliga stöd som behövs. De överordnade ska inte vara som ett draperi att luta sig mot!

Det finns ett gammalt uttalande som säger att ”det blåser på toppen”. Så är det, och visst måste chefer tåla mycket, men de ska inte behöva tåla beskyllningar av den här magnituden. Tidningen Journalisten, som annars håller en god nivå, bör be om ursäkt för den tendensiösa publiceringen!

peowarring

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.