Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Är Niklas Svenssons förhållande till Fredrick Federley intressant?

Publicerad: 8 september 2010, 07:32


Ämnen i artikeln:

Niklas Svensson

I gårdagens Expressen görs ett stort nummer av att Skolfronts programledare varit med i Ung Vänster. Publiceringen väcker frågor om privatliv och transparens.

DEBATT-MISSEN bestod enligt Expressen i att SVT mörkade Natanael Derwingers tonårsförhållande med Maria Wetterstrand, och att han var aktiv i Ung Vänster för 20 år sedan.

Om det är en miss av SVT, är det också en miss och ett mörkande att inte upplysa om att SVT:s politiske kommentator K-G Bergström varit moderat kommunpolitiker varje gång han ska intervjua en moderat eller kommentera moderaternas politik? Som tittare skulle jag uppleva det som aningens tjatigt.

Däremot skulle jag gärna se, vilket jag också föreslår i ett kapitel i Simos bok Journalistisk kvalitet, att medierna skapar avdelningar för transparens på sina sajter där relevanta kopplingar och band kan redovisas för intresserade tittare och läsare. Det skulle vara ett sätt för journalister och medier att slippa bli misstänkliggjorda för mörkande med jämna mellanrum. (Uppdaterad: Självklart byggt på frivillighet, exempelvis information som denna. Information som mediet VILL att läsare/tittare/lyssnare ska känna till)

För det kan väl knappast vara ett krav på en politisk reporter att de aldrig ska ha haft några politiska kopplingar eller engagemang. Och att de aldrig ska ha haft något samröre med politiker? Skulle alla journalister behöva redovisa alla sina tidigare och nuvarande kopplingar i sändning skulle det antagligen ta över sändningarna.

Idag skriver Resumé att en av artikelförfattarna, Expressens politiska reporter Niklas Svensson, har täta band till centerpartiets Fredrick Federley, och bland annat hade honom som vigselförrättare. Svensson svarar att vem man umgås med privat är en privatsak.

Gäller det i så fall bara Expressens reportrar eftersom Natanel Derwingers förhållande på gymnasiet uppenbarligen är en angelägenhet för hela svenska folket?

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Niklas Svensson

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev