Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Apple och Google väcker frågor om källskydd

Publicerad: 21 april 2011, 08:44


Ämnen i artikeln:

AppleIphone

Att Apple lagrar information om var användaren befunnit sig kan inte ses som en isolerad företeelse. Publicister och organisationer som Wan-Ifra kanske borde sätta mer press på teknikföretagen för att undvika oavsiktliga misstag.

För ett drygt år sedan lanserade Google tjänsten Buzz kopplad till gmail. Som en liten bonus visade den upp vilka man haft tätast kontakt med den senaste tiden. Google drog snabbt tillbaka funktionen och bad om ursäkt. Vilken skada som då redan var skedd är svårt att överblicka.

Nu har det visat sig att Apple lagrar information om var Iphoneanvändare befunnit sig. Informationen sparas både i telefonen och i de datorer som synkats med den. För journalister som jobbar i länder med repressiva regimer kan sådan information orsaka stor skada om journalisten måste lämna ifrån sig mobiltelefon och laptop i tullen. Anonymiserade källor och platser i rapporteringen kan i värsta fall identifieras. Även i Sverige kan man tänka sig extremfall där informationen, tillsammans med annan information, kan åsidosätta källskyddet.

Det behöver inte handla om att företaget vill sälja informationen till annonsörer eller att amerikansk säkerhetstjänst efterfrågar information i ”kriget mot terrorismen”. Det kan vara så enkelt som att det sker av misstag. Google, Apple och Facebook drivs inte av publicister och kan inte alltid förväntas förutse konsekvenserna av att journalister använder deras tjänster. I fallet med Google Buzz kändes det som att det var en oförutsedd bieffekt.

Det är nog dags att börja sätta mer press på dessa företag, som spelar en allt större roll i journalisters vardag. Om publicister och organisationer som Wan-Ifra började uppvakta dem i publicistiska frågor och beskriva vår vardag och våra problem kanske fler sådana här misstag kan undvikas.

Men för en svensk journalist som tappar sin Iphone i Sverige är nog inte den hemliga filen det största problemet. Vilka den ringt, sms:t och mailat, samt lagrade bilder, filmer och ljudupptagningar orsakar nog betydligt större skada. Många har en direkt ingång till sin e-post utan lösenord via sin Iphone. För de redaktioner som inte redan tänkt på hur man ska handskas med den problematiken är det nog hög tid att göra det.

Missa inte Joakim Jardenbergs blogg om Apple, och diskussionern i kommentarerna.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

AppleIphone

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev