måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Zlatanmålet avgjort – Karlsson fälls för förtal

Publicerad: 9 januari 2017, 09:35

Ulf Karlsson döms av Värmlands tingsrätt till 60 dagsböter för att grovt ha förtalat Zlatan när han anklagade sportstjärnan för dopning.

Ämnen i artikeln:

Zlatan Ibrahimovic

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det var i en artikel i NWT i samband med en paneldebatt som Ulf Karlsson, tidigare förbundskapten för det svenska friidrottslandslaget, anklagade Zlatan Ibrahimovic för att ha dopat sig när han spelade för Juventus.

När rättegången inleddes i mitten av december rådde det först förvirring kring huruvida det handlade om ett förtalsmål eller tryckfrihetsmål. Försvaret hävdade det senare och framhöll att det inte är förtal att prata med en journalist. Tingsrätten landade dock i att det, åtminstone vid den tidpunkten, var fråga om ett förtalsmål.

Och så i dag meddelande Värmlands tingsrätt sin dom. Ulf Karlsson döms till 60 dagsböter på 400 kronor, totalt 24 000 kronor.

Tingsrätten gör bedömningen att uttalandet, sett i det sammanhang som det gjordes, ”inte kunde uppfattas på annat sätt än att det gav uttryck för att Zlatan Ibrahimovic hade varit dopad under sin tid i Juventus”. Vidare gör tingsrätten bedömningen att uppgifterna har varit ägnade att medföra allvarlig skada för Zlatan Ibrahimovic.

Samtidigt skriver tingsrätten i ett pressmeddelande om domen att den:

”.. också funnit utrett att idrottsledaren till den närvarande journalisten Per Mårtensson i samband med paneldebatten hade uttalat att han var övertygad om att Zlatan Ibrahimovic hade varit dopad, men med hänvisning till bestämmelsen i 1 kap. 1 § tryckfrihetsförordningen, enligt vilken bestämmelse det står envar fritt att lämna uppgifter för offentliggörande i tryckt skrift till en journalist, har åtalet i den delen ogillats.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev