Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Yrsa Stenius på PK: Nyansera namnparagrafen

Publicerad: 23 maj 2006, 12:14

När Publicistklubben i Stockholm på måndagskvällen debatterade namnpublicering utifrån fallet med den misstänkte Hagamannen föreslog Yrsa Stenius en omskrivning av spelreglernas paragraf om försiktighet med namnpublicering.


Yrsa Stenius, kolumnist i och tidigare politisk chefredaktör för Aftonbladet, tyckte att Expressen och TV3 gjorde fel som publicerade namnet i samband med att den misstänkte Hagamannen greps av polisen. Om DNA-spår ska avgöra sådana publiceringsbeslut så kan vi avskaffa domstolarna ansåg hon i polemik med TV3 Efterlysts Hasse Aro. Däremot står man på fastare grund om man har både DNA-spår och ett erkännande.
Detta kallade Hasse Aro dubbelmoral. DNA-spår har mycket högre bevisvärde än ett erkännande. Ett erkännande kan alltid tas tillbaka. Efterlyst utgick från bevisvärdet och allmänintresset när man beslutade att gå ut med namnet.
Advokat Thomas Olsson fann det problematiskt att redaktioner utgår från resonemang om bevisvärde när de fattar publiceringsbeslut. Då föregriper de domstolens bedömning och bygger mest på den information som polisen släpper eller läcker ut. Redaktioner bör väga allmänintresset mot andra intressen och inte agera domstol, pläderade han.
Ann-Charlotte Marteus, ledarskribent på Expressen, menade att det fanns ett stort allmänintresse i att göra gärningsmannen tydlig. Annars är det bara offren som är synliga.
Roland Edlund, chefredaktör för Västerbottens Folkblad, som valt att inte publicera den misstänkte Hagamannens namn, påpekade att allmänintresset inte är entydigt. I Umeå har befolkningen delats i två läger i publiceringsfrågan.
Yrsa Stenius analyserade begreppet allmänintresse och pekade på glidningen från ”den upplysta allmänhetens rätt att få veta” till ett tillfredsställande av en allmän nyfikenhet, ett försäljningsintresse.
Yrsa Stenius underströk att det enligt hennes mening var en stor skillnad på att publicera namnet omedelbart och att vänta en tid tills kunskapen är större och familjen kommit över den första chocken.
Därför uppmanade hon ett gnuggande av geniknölar för att nyansera den nuvarande paragrafen 15 i spelreglerna.
– Jag lovar att ta frågan till geniknölarna i Samarbetsnämnden, sammanfattade Publicistklubbens ordförande Stig Fredrikson.
Torbjörn von Krogh

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev