måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Yrsa Stenius ”informationsfrihetens fiende”

Publicerad: 8 september 2008, 10:01

Pappan till de mördade barnen vädjade förgäves till The Pirate Bay. De vägrar plocka bort länken till förundersökningen av målet där man får se obduktionsbilder på de två barnen. Det kan leda till att justitieminister Beatrice Ask ser över sekretessreglerna.


PO Yrsa Stenius utnämns till ”informationsfrihetens fiende” av Blogge Bloggelito för att hon är ”livrädd för vad ”lagstiftaren” och ”politikerna” ska säga om detta fenomen. Hon är i vanlig ordning rädd för att dessa politiker ytterligare ska inskränka det fria ordet.”.
Sofia Mirjamsdotter skriver på sin blogg Same same but diffrent att hon förstår pressombudsmannens oro.
”Det finns redan en lång rad förslag till inskränkningar i offentlighetsprincipen, och den fungerar inte riktigt som den ska.”
Flera ledarskribenter har också åsikter om The Pirate Bays agerande och de konsekvenser det kan medföra. Vidar Andersson på Folkbladet i Norrköping: ”Bloggelito undviker emellertid nogsamt att kommentera ansvarsfrågan. I ”gammelmedierna” (Bloggelitos samlingsnamn för sådana som oss på Folkbladet) finns alltid en ansvarig utgivare som agerar under lagarna. Pirate Bay gör allt vad de kan för att undfly ansvar när de utsätts för kritik. Och det gör mig upprörd.”
Dagens Nyheters ledarredaktion kommenterar också: ”Pirate Bay förnekar alla former av publicistiskt ansvar, de har bara länkat till ett offentligt material som enligt lagen är tillgängligt för alla.
Moraliskt sett är denna hållning feghet i kubik. Men tyvärr har de rätt i princip. Problemet ligger inte på Pirate Bay, utan i mötet mellan en lagstiftning från 1700-talet och modern kommunikationsteknik.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev