Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Yle fälls för att ha gett efter för påtryckningar

Publicerad: 24 mars 2017, 08:52

Under Yles rapportering kring Terrafame-härvan gav chefredaktören efter för Finlands statsministers påtryckningar. Det menar finska Opinionsnämnden för massmedier (ONM) som fäller tidningen.

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Skandalen skakade Finland i slutet av november förra året. Bakgrunden var att tidningen Suomen Kuvalehti rapporterade att public service-bolaget Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktion skulle ha gett vika för påtryckningar från Finlands statsminister Juha Sipilä, vilket Medievärlden tidigare rapporterat om.

Enligt uppgifter hade Yle stoppat två planerade artiklar sedan Juha Sipilä kontaktat en reporter samt chefredaktören för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktion, Atte Jääskeläinen, med en stor mängd e-post-meddelanden.

Publiceringen var en uppföljning på Yles granskning av statsministerns intressekonflikt kring det statliga gruvbolaget Terrafames affärer. Yle hade tidigare avslöjat att statsministern hade nära kopplingar till bolaget Katera Steel som fått en stor order av gruvbolaget.

Internationella Reportrar utan gränser fördömde Juha Sipiläs agerande.

Nu fälls Yle av Opinionsnämnden för massmedier (ONM) som konstaterar att Yles ledning gav efter för påtryckningar, skriver Svenska Yle.

Opinionsnämnden anser att flera bitar i historien kan tolkas som att chefredaktören låtit sig påverkas i sina publiceringsbeslut.

Men Yles verkställande direktör Lauri Kivinen säger till Yle att han har fortsätt förtroende för chefredaktör Atte Jääskeläinen.

”Han är en erfaren journalist. Han har mitt stöd i sitt uppdrag. Jag tror att det här ger honom ytterligare vägledning i hans arbete och det känns bra att ha honom hos oss som en garant för kvalitet.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev