Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Yahoo samarbetar med kinesisk säkerhetspolis

Publicerad: 7 september 2005, 11:55

Den kinesiske journalisten Shi Tao har dömts till tio års fängelse på basis av vad Yahoo i Hongkong avslöjat om hans e-post.


Shi dömdes för att spritt statshemligheter till utlandet och enligt Reportrar utan gränser var det Yahoo som försåg säkerhetspolisen med detaljer som gjorde det möjligt att identifiera och döma honom. Rättegången avslutades i april.
Enligt organisationen samarbetar portalen ”entusiastiskt” med den kinesiska regimen i frågor som gäller censur ”och nu vet vi att den är polisinformatör också”.
Shi erkände att han skickat ut materialet men förnekar att det skulle vara ”topphemligt”, vilket myndigheterna hävdat.
På förfrågan stod Yahoo till tjänst med information som gjorde att man kunde koppla Shis e-postadress och det utskick som ansågs  statshemligt  till hans dator. Yahoo försvarar sig med att bolaget rättar sig efter lagarna i det land där man arbetar. Hongkongs lagar säger inget om ansvarsförhållandena, men det uppges vara vanligt att den som tillhandahåller e-post- och Internettjänster lämnar ut uppgifter till polisen om de får en förfrågan.
Under flera år har Yahoo tillåtit att den kinesiska versionen av sökmotorn censureras. För tre år sedan undertecknade bolaget ett löfte om ”självdisciplin” som gäller för den kinesiska IT-industrin och underkastar sig därmed landets censurbestämmelser.
Reportrar utan gränser säger att det är en sak att blunda för den kinesiska maktens övergrepp på tryck- och yttrandefriheten och en helt annan att samarbeta med samma makt. ”Hur långt är man beredd att gå för att tillfredsställa Peking?”

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev