Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Webben hårt drabbad när DN säger upp

Publicerad: 16 april 2010, 10:53

Dn.se är en av Sveriges mest hyllade sajter och har vunnit flera tunga priser den senaste tiden. Nu riskerar sju personer att sägas upp från redaktionen. (Uppdaterad med upprop från dn.se)


Ämnen i artikeln:

DN.se

Av de 22 personer som ska sägas upp först enligt turordningsreglerna finns sju på dn.se. Bland de 22 personerna finns 10 undantag, men det gäller främst chefer på papperstidningen.

Det innebär i så fall att sju personer på dn.se kommer att sägas upp.

Det kan bli sju men ingen utgång är given. Förhandlingarna pågår nu, säger Björn Hedensjö som är chef för dn.se.

Antalet tjänster på dn.se har redan minskat från cirka 40 till dagens 27.

Antalet tjänster kommer att ligga fast vilket innebär att de sju personer som sägs upp från webben kommer att ersättas av folk från andra avdelningar.

Vad skulle det innebära för kompetensen på dn.se?

Eftersom det här är en väldigt smärtsam process vill jag avvakta med att kommentera det, säger Björn Hedensjö

Webb-tv-redaktionen har lagts ner. Kontraktet har sagts upp med de två personer som jobbade som frilansar och de två som var anställda har gått över till andra avdelningar.

Studiosändningarna upphör och nu ska alla webbreportrar göra tv-inslag

Det är samma antal inslag per dag men mer byråmaterial, säger Björn Hedensjö.

I ett internet mail skriver anställda på DN.se:

”Till Dagens Nyheters chefredaktör och vd Gunilla Herlitz: Sju av våra medarbetare på DN.se hotas av uppsägning. Dessa personers insatser har varit helt ovärderliga för DN.se:s utveckling och ledande position bland Sveriges nyhetssajter. Vi är oroliga för DN.se:s möjligheter att upprätthålla den höga kvaliteten, och i förlängningen även för dess överlevnad på en marknad där utvecklingen går oerhört snabbt och våra konkurrenter satsar. Hotet om uppsägningar ska ses mot bakgrund av att DN.se redan bantat organisationen med elva tjänster samt att fyra medarbetare skrivit på för avgångsvederlag.

Vi befarar att Dagens Nyheters ledning inte har insett de fulla konsekvenserna som uppsägningarna skulle få. Den digitala revolutionen förändrar just nu vårt yrke, vår bransch och våra läsares vanor. För att möta denna utmaning krävs det särskilda kvalifikationer och ett engagemang i nätjournalistikens möjligheter. Detta är också en förutsättning för att Dagens Nyheter ska kunna ta tillvara nätets kommersiella potential, där utvecklingen ännu är i sin linda.

Vi tror inte att DN.se kan fullfölja sitt nuvarande journalistiska uppdrag om uppsägningarna genomförs. Många års målmedvetet och framgångsrikt arbete riskerar att slås i spillror.”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

DN.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev