Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

WAN protesterar mot journalistdomar i öst

Publicerad: 18 oktober 2006, 05:40

Internationella utgivarorganisationen WAN och World Editors Forum protesterar i brev till presidenterna i Azerbadjan och Uzbekistan mot att journalister i de båda länderna fängslas på lösa grunder. Likaså vänder organisationerna sig mot att de båda staterna försöker knäcka oppositionens och den oberoende pressen.


Presidenterna Ilham Aliev i Azerbaijan och Islom Karimov i Uzbekistan uppmanas att respektera internationella överenskommelser för yttrandefriheten.
Nyligen dömdes den azerbadjanske  journalisten Sakit Zahidov till tre års fängelse för narkotikainnehav, men rättegången hölls på ett oriktigt sätt och  åtalet var enligt organisationerna ”uppenbart politiskt”. De senaste 18 månaderna  har flera oppositionella journalister attackerats och fängslats på falska anklagelser i Azerbadjan.
Den uzbekiske frilansjournalisten Ulugbek Khaidarov som regelbundet skriver för nätet om politik, sociala frågor och mänskliga rättigheter, dömdes i början av oktober till sex års fängelse för ”utpressning”.  Under de senaste två åren har han överfallits, trakasserats och kastats i fängelse för det han arbetar med. Han var också en av många journalister som råkade illa ut i samband med massakern på civila i Andijan förra våren.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.