fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

WAN-annonser sätter fokus på Kina efter OS

Publicerad: 1 oktober 2008, 06:40

Den internationella utgivarorganisationen WAN manar Kina att förlänga de mjukare reglerna för hur medierna tillåts arbeta i landet. Inför OS infördes ett generösare regelsystem, som har sitt slutdatum den 17 oktober.


Inför och under OS tilläts utländska journalister större rörelsefrihet i Kina utan att först ha inhämtat regeringens tillstånd. Och de fick intervjua alla som var villiga att låta sig intervjuas.

Nu vill WAN att dessa regler förlängs och också gäller för kinesiska journalister, liksom att det sätts kraft bakom dem. Det var inte alltid fallet före och under OS.

WAN uppmanar också Kina att infriar sitt löfte om ökat yttrandefrihet som gavs i samband med att landet ansökte om OS. Kina inte bara misslyckades att infria löftena, förtrycket ökade och de som vågade ta till orda har kastats i fängelse eller förföljts, skriver organisationen.

WAN har tagit fram ett annonsmaterial på engelska, franska, tyska och spanska för papper och webb som belyser situationen i Kina. Materialet kan fritt användas av tidningsföretag världen över.

Nu när spelen är över och världens uppmärksamhet riktas åt andra håll är det viktigare än någonsin att dra uppmärksamheten mot bristen på pressfrihet i världens folkrikaste land, som fortsätter att fängsla  fler journalister än andra, säger WAN:s direktör Timothy Balding, som tillägger att även om OS är över så måste Kina infria de löften som givits.

.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev