måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Wachtmeister anmälde Tamas text

Publicerad: 28 februari 2012, 13:00

Ian Wachmeisters PO-anmälan av Gellert Tamas text "Skjut för att döda" ledde inte till klander.

Ämnen i artikeln:

Anders Behring Breivik

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


I artikeln som publicerades i Aftonbladet Kultur den 3 augusti 2011 driver Gellert Tamas tesen att ingen gärningsman kan verka i ett vakuum. Han berättar om sina intervjuer med Lasermannen John Ausonius som framhöll att han påverkats av Ny demokrati. Ingressen var ”Gellert Tamas skriver om SD, Breivik och lasermannen, 20 år efter Ausonius död”.

Tamas citerar tre företrädare för Ny Demokrati, bland annat anmälaren Ian Wachmeister.

Ian Wachmeister fick en replik i Aftonbladet Kultur som publicerades med rubriken ”Lömskt, Tamas” den 6 augusti. Han fick svar direkt från Gellert Tamas.

I anmälan skriver Wachtmeister att läsarna kunde ges uppfattningen att han påverkat gärningsmännen att begå de omskrivna brotten och att det var djupt kränkande.

Varken PO eller PON finner skäl för klander. PO skriver att Ian Wachmeister som framträdande person i Ny demokrati får tåla att nämnas i sammanhanget och att han också fortsatt att ha en framträdande roll i offentligheten: ”Den passus i artikeln som kopplas direkt till dig är påståendet om att det i din version av det framtida Sverige inte fanns plats för speciellt många moskéer. Du har i din anmälan inte invänt mot detta påstående.”

PO skriver vidare: ”Jag har förståelse för att det kändes olustigt för dig att nämnas i det aktuella sammanhanget. För att underlätta ett fritt åsiktsutbyte måste emellertid laddade resonemang få föras på tidningarnas kultur- och debattsidor. Att Ausonius uppgett att han påverkades av Ny demokrati har stort allmänintresse. Det framgår dock också av artikeln att Ausonius sagt att han med våld velat genomföra det som nydemokrater och många andra bara pratade om. Det påstås således inte att Ny demokrati eller du förespråkat något våld.”

PO skriver också att det spelar roll för bedömningen att Ian Wachmeister fått ge sin syn på saken i en replik.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev