onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

VLT välkomnar medierna utan ändrad bolagsordning

Publicerad: 17 december 2004, 15:50

En arm höjdes vid VLT:s extra stämma mot förslaget att mediernas tillträde till bolagsstämmor skulle skrivas in i bolagsordningen, alla andra närvarande röstade för. Men eftersom den ensamma armen tillhörde Tomas Brunegård och han via Mediaintressenter representerar 52 procent av aktieinnehavet så blir det vid det gamla. För en ändring hade krävts två tredjedels majoritet.


– Så länge vi är huvudägare, så gäller öppenhet, men mediernas tillträde ska inte skrivas in i bolagsordningen, sade han.
Enligt hans uppfattning kan det av konkurrensskäl liksom av personliga skäl finnas anledning att hålla en stämma öppen endast för dess aktieägare.
– När Tomas ger konkurrensfrågor som skäl och att det skulle kunna skada företaget om de blev kända så låter det inte som om det kom från en tidningsledare utan från Tom Hård, sade Anders H Pers.
Han syftade på advokaten Tom Hård vid Mannheimers advokatbyrå, som företräder Mediaintressenter
Det var kusinerna Anders H och Jonas Pers, som hade yrkat på att mediernas tillträde skulle skrivas in i bolagsordningen, eftersom de och den falang de talar för anser det naturligt att ett företag som lever på att sprida information också ger den direkt.
Att det fanns representanter för medierna på dagens stämma noterades som ett hälsotecken.
– Det är skönt att slippa se dem trycka näsorna mot glasrutan som förra gången. De enda som kan kontrollera att bolagen sköter sig är allmänheten via medierna, sade Jonas Pers.
Inte heller på den andra punkten på extrastämman fick förslagsställaren gehör för sin uppfattning. Det var Herencos och Lejonälvans Stig Fredriksson som ville att kallelse till stämma också ska ske med post, inte bara per annons i koncernens tidningar, Post- och Inrikes och Dagens Nyheter och att detta skulle föras in i bolagsordningen.
Tomas Brunegård hänvisade till att kallelse också funnits på hemsidan och menade att det både skulle bli kostsamt och administrativt krångligt med brevkallelser.
Stig Fredriksson hade räknat ut att det skulle gå på runt 1 400 kronor att kalla de 280 aktieägarna och menade att det väl inte kunde vara så illa ställt med VLT att det ”handlar om 1 400 spänn”. Så smålänning han är så sade han sig ändå vara villig att skänka en slant om det skulle behövas.
En aktieägare från Upplands Väsby hoppades på brevkallelser som en omtanke om småägarna.
Det brister i informationsservicen från ett informationsföretag, ansåg Anders H Pers och Aktiespararnas Lars Milberg sade sig vara förvånad över Mediaintressenters ”oförmåga att hantera media och medmänsklighet”.
Lisa Pers-Ohlsén startade efter stämmans slut en insamling för att betala portot på eventuella brevkallelser och hade då Pressens Tidning lämnade lokalen fått ihop lite dryg 400 kronor.
Aktiespararna har anmält VLT:s nya ägare till Ekobrottsmyndigheten. Organisationen vill att det utreds om bolaget svindlade småaktieägarna. Tidigare har Aktiespararna lämnat samma material till Finansinspektionen.
KARIN LINDELL

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev