Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

VLT utreder enbolagslösning

Publicerad: 9 september 2005, 09:08

VLT AB slår ihop samtliga dagstidningsföretag i ett bolag? Det kan bli resultatet av en utredning som i november ska presenteras för VLT:s styrelse. Koncernchefen Lennart Foss leder den grupp som ansvarar för utredningen.


Koncernen bedriver i dag dagstidningsverksamhet i tre bolag; Vestmanlands Läns Tidning, Ingress Media och Tvåstads Tidnings AB. Sedan tidigare har samarbetar bolagen bland annat när det gäller ekonomi, adminstration och IT.
– Vår hypotes är att det går att effektivisera arbetet ytterligare, med bibehållen kvalitet, säger Lennart Foss.
En knäckfråga som, enligt honom, skulle kunna lösas lättare med ett enda bolag är upphovsrätten.
Ett aktuellt fall rör två journalister på VLT som stämt Ingress Media för brott mot upphovsrättslagen. Journalisterna hävdar att en dom i skiljenämnden 1998 ger Ingress Media rätt att publicera artiklar från VLT enbart i papperstidningen och inte på webben. Ingress Medias vd Göran Lundberg tolkar domen på annat sätt. Enligt honom är utbytet av material inte begränsat till publiceringskanal. Ärendet kommer att avgöras av tingsrätten.
Lennart Foss säger att det lokala materialet måste värnas oavsett om det produceras i ett eller tre bolag. Annat material, som bilagor och temasatsningar, skulle däremot kunna göras på ett ställe.
Om det skulle bli ett enda bolag, kan det då bli aktuellt med personalnedskärningar?
– Det återstår att se. Det finns en hel del annat vi behöver se över förutom personalstyrkan.
Till exempel?
– I vilka kanaler vi ska finnas i framtiden. I dag har vi papperstidning, webb och radio. Hur ska vi göra med tv? Den typen av frågor ska vi också diskutera i utredningen.
De tre bolagen har tillsammans 430 anställda. I mitten av november kommer utredningen att presenteras för VLT AB:s styrelse.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev