Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

VLT klandras för missvisande bild av politiker

Publicerad: 5 oktober 2017, 12:18

Tidningens rapportering om en lokalpolitiker kunde felaktigt tolkas som att hen utnyttjat skattebetalarnas pengar för att handla mat åt sig själv. Nu klandras VLT av Pressens Opinionsnämnd (PON).


Ämnen i artikeln:

VLTPOPON

Det var i december i fjol som VLT publicerade uppgifter om att en lokalpolitiker i Västerås handlat mat för skattepengar. I rubriken till tidningsartikeln stod det att lokalpolitikern gjort det ”på felaktig grund”. Till artikeln publicerades en bild på lokalpolitikern. Bredvid artikeln fanns också ett citat av den högst ansvarige vid kommunens upphandlingsenhet som löd: ”Det är förbannat olyckligt”. Uttalandet var dock inte en kommentar till lokalpolitikerns inköp, utan handlade om det större problemet att det saknas upphandling.

Lokalpolitikern anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman. I anmälan uttryckte hen att rubriken var direkt felaktig och missvisande, precis som påståendet att lokalpolitikern skulle ha utnyttjat skattebetalarnas pengar. Maten hon handlat skulle gå till en middag för en utländsk delegation. Först efter handlingen hade lokalpolitikern sökt ersättning av kommunen för inköpet – vilket godkändes. Inköpet hade också fått okej av kommunens revisorer. Att oppositionsrådet själv handlat och tillagat middagen gjorde dessutom, enligt lokalpolitikern, att kostnaderna kunde hållas nere.

I ett svar från VLT:s utgivare tillbakavisas att artikeln skulle innehålla några sakfel. Däremot medger utgivaren att rubriksättningen var fel. Placeringen av artikeln om lokalpolitikerns inköp alldeles intill upphandlingschefens citat var också olycklig. Att lokalpolitikern gjort egna utlägg var inte heller något som hen lyft i kommunikationen med utgivaren i samband med publiceringen.

PO gör bedömningen att det är rimligt att tidningen lyfter lokalpolitikerns inköp för att exemplifiera varför avsaknaden av offentlig upphandling är problematisk. Men samtidigt konstateras att formuleringarna i texten kan tolkas som att lokalpolitikern ”medvetet och på ett otillåtet sätt” handlat mat till sig själv. Att texten placeras vid upphandlingschefens citat är extra besvärande och bidrar ytterligare till att ge en missvisande bild av lokalpolitikerns beteende, menar PO.

”Att peka ut en politiker för tveksam hantering av skattemedel är en mycket allvarlig anklagelse. Den publicistiska skada som x har orsakats är därför oförsvarlig.”

PON instämmer i PO:s bedömning och klandrar VLT för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Läs mer på PO/PON:s hemsida.

Läs också

Nordström om ökningen av fällningar

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

VLTPOPON

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev