Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

VLT fick övervakningsfilm – nu får polisen JO-kritik

Publicerad: 21 februari 2018, 14:23

Det var fel av polisen att vända sig till VLT för att få hjälp att identifiera en misstänkt bedragare. Det konstaterar JO, som nu ger polisen kritik.


Ämnen i artikeln:

VLTPressens OpinionsnämndPressombudsmannen

Förra våren fälldes Västmanlands läns tidning (VLT) av Pressens Opinionsnämnd (PON) för att ha brutit grovt mot publicistisk sed. Anledningen var att tidningen sommaren 2016 publicerat en stillbild från en övervakningsfilm. På den aktuella filmen hade två misstänkta bedragare fångats.

Syftet med publiceringen var att publiken skulle ge värdefulla tips till polisen. Det var också anledningen till att polisen gav tidningen tillgång till materialet.

Men nu konstaterar Justitieombudsmannen (JO) att det var fel av polisen att ge VLT övervakningsfilmen, rapporterar nyhetsbyrån Siren. JO menar bland annat att identiteten borde ha kunnat fastställas på annat sätt samt att en bildpublicering inte är motiverad om det misstänkta brottet ger ett lindrigare straff än fängelse i sex månader.

Även Pressombudsmannen (PO) konstaterade i sitt utlåtande att brottet inte var ”av så allvarlig art att ett oavvisligt allmänintresse stödjer den omaskerade publiceringen. Inte heller har utredningen av brottet kommit så långt att det går att med någon säkerhet uttala sig om skuldfrågan.”

Den misstänkta personen avfördes senare från utredningen.

Läs också

VLT fälls för omaskad bild

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.