Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

VK Media kapar 14 tjänster – chefredaktör lämnar

Publicerad: 15 december 2017, 13:46

I samband med budgeten har VK Media genomfört ett besparingsprogram som gör att 14 tjänster försvinner. Det innebär minskade kostnader med 8-9 miljoner kronor. En av dem som lämnar är Folkbladets chefredaktör.


Ämnen i artikeln:

VK MediaFolkbladet

De 14 tjänster som kapas är antingen frivilliga avgångar eller gamla vakanser, enligt VK Medias vd Sture Bergman. Sammanlagt försvinner sex redaktionella tjänster från Västerbottens-Kuriren och fyra redaktionella tjänster från Folkbladet i Umeå. Samtidigt ökar samarbetet över titlarna:

– Vi ökar samarbetet mellan verksamheterna genom att utnyttja den gemensamma redaktionella kapaciteten och mer teknik. Vi har fått mycket inspiration från hur de gjort i Östersund, säger Sture Bergman.

Jessica Wennberg, nyligen tillträdd chefredaktör och ansvarig utgivare på VK, kommenterar förändringarna:

– Det är förstås alltid tråkigt att behöva göra besparingar. Men jag är inte ett dugg orolig över produkten utan känner mig trygg med att vi skapat en bra organisation som – genom ett gott samarbete – kommer att klara detta, Jessica Wennberg.

Samtidigt som sex tjänster försvinner från VK:s redaktion ska fyra tjänster från VK Medias gratistidning Totalt Umeå integreras med VK. Mellan titlarna blir det ett visst innehållssamarbete, berättar Jessica Wennberg.

När det gäller samarbetet mellan VK och Folkbladet handlar det främst om redigering och drift av webbsajterna, samt ett samarbete på chefsnivå kring personalfrågor och utveckling. Sedan tidigare samarbetar titlarna när det kommer till sport och foto. Det förekommer också ett visst samarbete på helgerna.

– Nu kommer vi till viss del också att samarbeta på kvällar i Umeå kring händelsenyheter, säger Jessica Wennberg och fortsätter:

– Men Folkbladet ska ha kvar sitt presstöd. Det är jätteviktigt. Därför ska de fortsätta göra sina egna, unika nyheter.

Ser du några nackdelar med att ni utökar samarbetet mellan titlarna?

– Det som skulle vara en nackdel är ju om det blir en uttömning av det journalistiska jobb vi gör. Men vi har verkligen värnat om journalistiken, de unika rösterna och innehållet i den här omorganisationen. Så det kommer inte hända.

En annan konsekvens av sparpaketet är att Folkbladets chefredaktör Anna Benker lämnar. Fortsättningsvis kommer tidningen ha en redaktionschef och ansvarig utgivare i stället. En roll som Erik Isberg får.

Läs en intervju med Folkbladets avgående chefredaktör här.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

VK MediaFolkbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev