lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Vissa frågetecken kvar

Publicerad: 23 augusti 2012, 11:21

Det är bra att det inte hände något drastiskt. Men såväl Journalistförbundet som Utgivarna tycker att YFK:s förslag kunde varit bättre.

Ämnen i artikeln:

SJFUtgivarna

Yttrandefrihetslagstiftningen fungerar över lag mycket väl, vilket kommitténs slutbetänkande också visar, anser Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Olle Wilöf, jurist på Journalistförbundet och expert i Yttrandefrihetskommittén anser att det är bra att Tryckfrihetsförordningen får vara kvar i princip oförändrad. Den fungerar utomordentligt bra som den är. Men att behålla Yttrandefrihetsgrundlagen i princip oförändrad, som kommittén föreslår, innebär att frågetecknen om grundlagsskyddet på internet kommer att finnas kvar, och kanske bli än fler.

Förnuftet segrade denna gång. Men inte till övervägande majoritet och inte i sin helhet anser Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna:

Det orimliga förslaget att ett mediebolag som vinner ett mål ändå riskerar att få betala motpartens rättegångskostnader måste bort. En större tydlighet gällande äldre publiceringar som ligger kvar genom digital publicering hade också varit önskvärt, säger hon i ett pressmeddelande.

Förslaget om grov integritetskränkning röstades ner med hänvisning till ett väl fungerade etiskt system.

Det är mycket positivt att riksdagsledamöterna ser att det självsanerande regelverket fungerar. Det är viktigt att branschen tar detta på allvar, anser Jeanette Gustafsdotter.

Få förbättringar i YFK:s förslag

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev