Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Virtanen tvingas lämna Aftonbladets ledarsida

Publicerad: 30 oktober 2017, 05:31

Anklagelserna mot Fredrik Virtanen går inte att bortse från. Det konstaterar Karin Pettersson, chef för Aftonbladets ledarsida. Han tvingas därför lämna uppdraget som lördagskrönikör.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetKarin PetterssonFredrik Virtanen

I en ledartext som publicerades på söndagen skriver Karin Pettersson om #metoo-kampanjen och den efterföljande krisen på Aftonbladet, vilken utlösts av att anklagelser om våldtäkt och sexuella trakasserier riktats mot medarbetaren Fredrik Virtanen.

Karin Pettersson skriver att hon kände till förundersökningen mot Fredrik Virtanen som polisen arbetade med 2012, men förklarar att hon betraktade saken som utagerad när förundersökningen lades ned. Den senaste tidens nya anklagelser om sexövergrepp, som bland annat framkommit i granskningar i DN och SvD, har hon däremot inte hört talas om.

Aftonbladet har tillsatt en internutredning som tittar närmare på de nya uppgifterna. Men vad den än visar, är Fredrik Virtanens dagar på ledarsidan över, skriver Karin Pettersson:

”Oavsett vad utredningen kommer fram till, så är min bedömning att Fredrik Virtanen inte längre kan medverka på Aftonbladets ledarsida.”

Virtanen är kritisk mot beslutet och anklagar Karin Pettersson för att ”vända kappan efter den populistiska vinden”.

”Det kommer som en stor överraskning för mig att Karin Pettersson godkänner det publicistiska haveriet, ‘oavsett vad utredningen kommer fram till’ om vad som skulle ha hänt för 10-15 år sedan. Jag har i sex år arbetat med Aftonbladets ledarredaktion. Den har stöttat mig i många svåra perioder av påhopp, hot och hat från meningsmotståndare och högerextrema och även under denna kris”, säger han till Aftonbladet.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev