Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Villkora EU-biståndet med att Eritrea släpper Dawit Isaak”

Publicerad: 29 maj 2009, 05:07

Europaparlamentarikerna Eva-Britt Svensson, v, och Olle Schmidt, fp, vill sätta ekonomisk press på Eritrea för att få Dawit Isaak fri genom att få EU att drar in det icke-humanitära biståndet. De tänker också resa till Eritrea i september om du blir omvalda.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Eritrea får ett bistånd på 155 miljoner euro under fem år från EU. I avtalet står att det förutsätter att landet följer de mänskliga rättigheterna.

– Det får inte bara vara tomma ord, sa Eva-Britt Svensson när hennes och Olle Schmidts initiativ presenterades i riksdagen i förmiddags.

De båda EU-parlamentarikerna riktar sig – tillsammans med Europeiska Journalistfederationen och de europeiska tidningsföretagens organisation ENPA – till EU-parlamentet med ett krav på att det icke-humanitär biståndet ska omprövas, med villkoret att Dawit Isaak och andra fängslade journalister släpps fria för att det ska betalas ut.

Initiativet kommer några dagar efter intervjun i TV4 och Expressen med Eriteras president Afewerki, där han dels sa att Dawit Isaak inte skulle friges och inte skulle få någon rättegång, dels markerade kraftigt mot Sverige.
Esayas Isaak, Dawits bror, tror dock inte att ett nytt initiativ från Sverige vi EU riskerar att drabba Dawit Isaak.

–    Uppmärksamheten har lett till att han antagligen behandlats lite humanare.

Efter EU-valet och med det nya parlamentet på plats kommer Eva-Britt Svensson och Olle Schmidt, förutsatt att de blir omvalda, att arbeta för att en EU-delegation ska resa till Eritrea för att ta upp frågan med president Isaias Afawerki.
Målet är att resa i september.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.