Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Vill du göra Arbetaren till en interntidning, Mattias Pettersson?

Publicerad: 10 maj 2010, 10:58

Arbetarens nya chefredaktör Mattias Pettersson har fått kritik från tidigare chefredaktörer och avhoppade medarbetare både för sin personalpolitik och för tidningens nya inriktning.


Nej, det handlar om att lyfta de frågor som ligger nära en betydligt större målgrupp, varför kvinnor har mycket svårare att få arbetsskador godkända exempelvis.

Ska ni snäva in innehållet?

Tidningen Arbetaren ska i första hand innehålla frågor relaterade till arbetsplatser och situationen där, och det angår ju en ganska stor målgrupp.

Vilka frågor ska ni skriva mindre om?

Den andra delen, Zenit, riktar sig till en allmänpolitiskt intresserad målgrupp. Där återfinns många frågor som tidigare fanns i Arbetaren.

Är det så här ditt mandat från ägarna ser ut?

Jag är vald av Syndikalisternas medlemmar utifrån att jag ville göra de här förändringarna.

Hur påverkas ni av kritiken?

Vi känner att det är något som sporrar oss till att göra en ännu bättre tidning. Jag var beredd på att det skulle komma kritik. Det blir så i en liten värld där alla känner alla, händer det något så ringer man runt till sina kompisar och skriver ett upprop. Jag är förvånad över att många som skrivit under är sådana man möter ibland och de har aldrig framfört några synpunkter eller ställt några frågor då.

Jag är överväldigad av stödet vi fått efter det här, vi har aldrig haft så många som velat prenumerera och papperslösa arbetare har lovat sälja hundra exemplar av varje nummer.

Men kritiken gällde inte bara inriktningen utan också ditt sätt att leda Arbetaren, att det blivit odemokratiskt och lågt i tak?

Det är väl tråkigt att de uppfattar det så. Jag visste när jag började att det fanns medarbetare som var mot min kandidatur. Nu har de sagt upp sig och det finns möjlighet att gå framåt igen, och jag hoppas att vi ska ha en så bra och demokratisk dialog som möjligt på tidningen.

Ville du att dina kritiker skulle jobba kvar på tidningen?

Om vi inte ville det fungerar vi som alla andra företag att vi säger upp dem, och vi har inte sagt upp någon.

Men kan man säga upp någon för att den är kritisk?

Nej, men om en person gravt skulle motarbeta de beslut som tas. Vi har fört enskilda och gemensamma samtal för att lösa situationen, men det har slutat med att de har sagt upp sig själva.

Varför har du inte själv bemött kritiken mot dig och Arbetaren?

I DN var det i första hand en publicistisk kritik så där svarade redaktionschefen. I Expressen handlade det också om min ledarstil och hur jag hanterar personalfrågor, och där blev mitt svar refuserat av Expressen. Till Aftonbladet har jag skrivit ett svar som kommer att publiceras.

Vad säger du till dem som är oroliga för att frågor som feminism, klimathotet och nord-sydfrågorna kommer att försvinna?

När det gäller feminism så har de frågorna lyfts väldigt mycket i Arbetaren, som jobbet om att kvinnor har svårare att få arbetsskador godkända. Klimatfrågan kan behandlas i Arbetaren, men i första hand i Arbetaren Zenit. Den internationella bevakningen kommer att ha ett tydligt arbetarperspektiv, medan allmänpolitiska frågor kommer att finnas i Arbetaren Zenit.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.