lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Vilka brott får journalister begå, Nordling?

Publicerad: 22 maj 2012, 07:58

SJF:s ordförande Jonas Nordling har varit starkt kritisk till att Expressen åtalas för vapenbrott än mindre döms.

Ämnen i artikeln:

SJFExpressen

I förra veckan dömdes Expressens chefredaktör Thomas Mattson, en tidigare nyhetschef och en reporter för vapenbrott av Malmö tingsrätt. Tidningen kommer nu att överklaga domen. Många tunga aktörer i mediebranschen, bland dem TU:s Jeanette Gustafsdotter och SVT:s Eva Hamilton, har reagerat mot domen.

En av de hårdaste kritikerna är Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling. Han menar att åtal överhuvudtaget inte borde ha väckts. Till DN (18/5) säger han: ”Ligger det i allmänhetens intresse att få veta något, ska vi ta reda på det. Sedan får vi så klart inte begå brott som skadar en annan individ, det är aldrig tillåtet”.

Medievärlden ringde upp Jonas Nordling för att få ett förtydligande.

Menar du att journalister får begå andra brott? I så fall, vilka?

Vad jag egentligen svarade på i DN var, ”finns det någon gräns?”. Och då var mitt svar, ”nej, det finns ingen gräns” förutom att man självklart inte ska skada folk.

Men jag tror att man bör akta sig för att säga att det här är ok, det här är inte det. Man måste hålla isär journalister och journalistiken. Journalister som personer kan inte särbehandlas, men pratar man journalistik så handlar det om ett större sammanhang. Man börjar ju fundera över åklagarens drivkrafter och bevekelsegrunder när han säger att han ”ville pröva journalistikens roll”.

Hur tror du att allmänhetens förtroende för journalistkåren påverkas av den kollektiva upprördheten hos branschen över att Expressen dömts för brott? Det var samma reaktioner när Johan Persson och Martin Schibbye tog sig in olagligt i Etiopien.

Johan Persson och Martin Schibbye var visserligen beredda att ta sitt straff (för att ha tagit sig in i landet olagligt), men nu blev ju straffet för någonting helt annat, terrorbrott. Vi fick samma diskussion där; ”tror de att de står över lagen?”. Vad gäller Expressen, har de gjort någonting annat än journalistik? I så fall är det ingen skillnad (mot fallet Johan och Martin). Den gränsdragningen är viktig om man vill ha en fri press.

Jag får x antal hatmejl per dag och många fler när jag har gjort ett uttalande om Johan och Martin. Det är en liten del av vårt samhälle, men det finns de som inte tycker att vi journalister ska ha en fri och granskande roll. Man pekar och säger att, ”här är den nya adeln, de kommer undan med allt”. Vi måste betona vad en fri press betyder i samhället.

Reaktioner på vapendomen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev