Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Viktigt att vi behåller gräsrotsperspektiv”

Publicerad: 4 mars 2015, 08:18

Blank Spot Project har nått sitt första mål. Men har redan satt upp nästa. Att antalet medlemmar ska bli 2 000.


Ämnen i artikeln:

Brit Stakston

Vi har 36 timmar kvar. Så jag hoppas vi når 2 000 medlemmar till dess. Det skulle vara snyggt, en idé, tre veckor, en insamlad miljon av 2 000 personer, säger en av initiativtagarna bakom Blank Spot Project, Brit Stakston.

Första delen av det i hamn. Nu återstår bara resten. På måndag börjar arbetet med att spika vilka gräv och reportageprojekt redaktionen ska satsa på samt börja fundera på hur den digitala plattformen ska byggas upp.

I sommar, troligtvis under Almedalsveckan, är målet att medlemsfunktionaliteten presenteras, hur och på vilket sätt alla som betalat minst 500 kronor till projektet ska få inflytande över redaktionens arbete.

Det gäller att prestera för konceptet bygger på nöjda kunder. Den miljon kronor som kommit in nu är bara startkapital.

Vi tror att våra medlemmar i sin tur värvar nya medlemmar. Det har vi sett fungerar i Holland, där blev De Correspondents första 18 000 medlemmar blev 30 000 på 30 månader.

Kommer det in någon mecenat som vill stötta projektet med en större summa går det givetvis bra. Men den personen ska inte räkna med att hens inflytande blir större än den som går in med en hundring.

Det är viktigt att vi behåller gräsrotsperspektivet. Det här ska vara en folkrörelse, en folkrörelse för utrikesjournalistik, säger Brit Stakston.

Kommer ni att utvidga det till att även göra journalistik på Sveriges vita fläckar?

Vi har fått mycket respons runt det. Så vi får se vad som händer och vad medlemmarna uttrycker. Men det kan vara så också att i och med att vi nu har lyckats med konceptet så kanske några andra drar igång ett sådant projekt.

Stakston och Schibbye nådde målet

Ämnen i artikeln:

Brit Stakston

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.