Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Vietnamesisk nätanvändare lever farligt

Publicerad: 23 oktober 2006, 07:26

Den som använder internet i Vietnam kan anklagas för att vara spion eller för att missbruka demokratin. Användare straffas på olika sätt, förföljs och döms till långa fängelsestraff, rapporterar Amnesty International.


Amnestys undersökning av internetläget i Vietnam ingår i en världsomspännande undersökning av hur nätanvändare förtrycks.
I Vietnam försöker myndigheterna begränsa möjligheterna att använda nätet genom blockeringar olika slag och ägare till internetkaféer uppmanas att agera tjallare.
Amnesty nämner som ett exempel bland flera journalisten Nguyen Vu Ninh som råkat illa ut för att det använt nätet. Nguyen Vu Ninh avtjänar ett sjuårigt fängelsestraff för att han stått i kontakt med vietnameser i exil. Han åtalades för spioneri.
Amnesty kräver att den vietnamesiska regeringen släpper gripna internetanvändare och ändrar lagarna så att de värnar de mänskliga rättigheterna.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.