Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Vi har samma mål som Wikileaks”

Publicerad: 17 augusti 2010, 10:51

Reportrar utan gränsers ordförande tycker att medierna framställt det som att organisationen är i konflikt med Wikileaks. Det stämmer inte, skriver han.


Ämnen i artikeln:

WikileaksReportrar utan gränser

Jesper Bengtssons skriver i ett uttalande från Reportrar utan gränser:

Under de senaste dagarna har det i medierna framstått som att Reportrar utan gränser har en konflikt med nätsajten Wikileaks. Det stämmer inte.

Tvärtom har Reportrar utan gränser i flera år uttryckt sitt stöd för Wikileaks arbete, till exempel vid publiceringen av en video som visar hur amerikanska styrkor 2007 dödade två journalister och flera civila i Bagdad.

I samband med publiceringen av drygt 91 000 dokument från kriget i Afghanistan riktade organisationen dock kritik mot Wikileaks. Efter att ha granskat dokumenten och lyssnat på synpunkter från bland andra människorättsorganisationer i Afghanistan drog Reportrar utan gränsers huvudkontor i Paris slutsatsen att det finns stora etiska problem förknippade med att publicera uppgifter om enskilda afghaner som arbetat för de internationella styrkorna i Afghanistan. Problem som även Wikileaks grundare Julian Assange erkänt i flera intervjuer. Han har bland annat bett Amnesty om hjälp med att granska de publicerade dokumenten.

Dessa synpunkter på publiceringen ändrar inte varken i princip eller i praktiken det faktum att Reportrar utan gränser och Wikileaks arbetar för samma sak: medborgarnas rätt till fri, oberoende information.

Det var också därför Reportrar utan gränser tydligt och klart slog fast redan i det första brevet att vi i åratal arbetat för ökat källskydd på internet. Det var också därför Reportrar utan gränser tydligt förkastade de hot som efter publiceringen riktats mot Wikileaks, Julian Assange och flera av hans medarbetare bland annat hot om att dra in Wikileaks tillgångar i banker i USA. Det finns ingen ursäkt för den sortens åtgärder mot en oberoende aktör på internet.

Reportrar utan gränser accepterar inte att organisationens kritik mot Wikileaks publicering av dokument från Afghanistan används som ett verktyg i propagandan mot informationsfriheten på internet eller som ett redskap för att vända den starka opinionen mot kriget i Afghanistan.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev