Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Vi gör det dagliga fotarbetet för public service

Det vore schysst att få betalt för att vi utför det dagliga fotarbetet som utgör public service plattform i landsorten, skriver AnnaKarin Lith, Jimmie Näslund och Anders Ingvarsson i ett svar till Susanne Helsing.

Publicerad: 24 april 2015, 05:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MittmediaPublic service

Susanne Helsing har 20 journalisttjänster där MittMedia, efter Dagbladets nedläggning, har 100. Ändå finns det en vedertagen bild av att public service utgör någon slags trygg, journalistisk ryggrad när lokaltidningarnas affärsmodell är i gungning. Det är ju helt enkelt inte sant. Public service tar inte på långa vägar det demokratiska ansvar i landsorten som vi och våra kollegor gör. Det är fakta i målet och behöver belysas med skärpa så att det når ända in i Rosenbad där kulturministern dessvärre tillsatt en medieutredning utan att på allvar inlemma public service. De ska enligt kulturministern få jobba ifred till 2020. Om lokaltidningarna under tiden inte klarar den transformering vi är inne i är risken att det stora länet Västernorrland i framtiden kommer att bevakas av en anorektisk P4-station och en handfull reportrar på SVT. Är det att ta lokaljournalistikens betydelse på allvar?

Helsing betonar ett gott samarbete med oss och det skriver vi under på. Därför kan P4 Västernorrland känna sig trygga om de även fortsättningsvis väljer att använda delar av resurserna till den undersökande journalistik som hon beskriver, och sedan anlitar Sundsvalls Tidning, Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda som produktionsbolag för den gräsrotsjournalistik som vi dagligen står för. Det vore ju en vinst för oss båda – och framförallt för medborgarna i spridningsområdet. Och det vore schysst att få betalt för att vi utför det dagliga fotarbetet som utgör public service plattform i landsorten.

Anders Ingvarsson, chefredaktör Sundsvalls Tidning

Jimmie Näslund, chefredaktör Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda

AnnaKarin Lith, redaktionell chef, MittMedia

Mittmedia har valt fel slagträ
AnnaKarin Lith, Jimmie Näslund, Anders Ingvarsson

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MittmediaPublic service

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev