Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

VF flyttar in hos NWT

Publicerad: 30 januari 2017, 12:39

NWT:s ledning tror att det finns stora effektivitetsvinster att göra när NWT och VF inom kort samordnar sina verksamheter. Men det ska inte äventyra presstödet.


Ämnen i artikeln:

Värmlands FolkbladNWT

Det har förts samtal mellan NWT och VF om ett samgående i över 20 år. Men först nu har de blivit verklighet. Mycket beroende på att VF under en längre tid brottats med vikande annons- och prenumerationsintäkter. Dessutom har tryckerikostnaderna ökat allt mer. Till det ska läggas den ökande konkurrensen från globala aktörer. Så till slut så bestämde sig ägarna att sälja tidningsverksamheten till NWT-koncernen berättade Sten Fransson, ordförande i Värmlands Folkblad AB på en presskonferens i Karlstad i dag.

Tidningarna ska fortsätta att konkurrera om nyheterna. Men det som går samordna ska samordnas enligt NWT-koncernens vd Mats Muregård. Det betyder bland annat att VF flyttar in i NWT-huset och redigeringen tas över av NWT. Men båda tidningarna ska fortsätta att ha egen fotoavdelning och sportredaktion.

– VF ska fortsätta att vara en självständig tidning med en egen redaktion, säger Mats Muregård.

Han räknar med att den nya organisationen ska vara förhandlad och klar senast i april.

– Det kommer att bli omfattande samordningar. Men i alla fall inledningsvis har vi presstödet att förhålla oss till så minst 55 procent av innehållet ska vara unikt material.

NWT kommer att flytta över tryckningen inom några månader. Det innebär att VF:s tryckeri går över till att bara trycka dagtid. Den produktion av Metro som görs där i dagsläget kommer sannolikt också att flyttas över.

– Om Metro vill fortsätta att trycka i Värmland blir det nog så. Men det ska vi pratat med dem om, säger Sten Fransson.

Det är inte klart vad som ska hända med VF:s tryckeriverksamhet som alltså inte ingår i affären. En nedläggning är i farans riktning.

– Om det inte strömmar in nya kunder så. Och samtidigt så är det ett slitet maskineri, så man vill inte ha för stora åtaganden heller. Vi kommer att fortsätta trycka tills vidare. Men det ser inte ljust ut, säger Sten Fransson.

Verksamheten ska också döpas om.

– Det ingick i avtalet att vi skulle plocka bort namnet så att det inte ska bli förvirrande. Men vad vi ska heta sedan är inte klart.

Ämnen i artikeln:

Värmlands FolkbladNWT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.