Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Vems är ansvaret om någon tar sitt liv efter #metoo?

Publicerad: 19 december 2017, 12:59

Kan ingen anklagad vara oskyldig, och vad händer om någon skulle ta livet av sig till följd av publiceringarna, skriver etikforskaren Susanne Wigorts Yngvesson i en krönika på Timbros Smedjan.


Hon skriver att i metoo-uppropens tid har tilliten till rättssystemet ersatts av åsikter och anonyma vittnesmål. ”Mer beviskrav än så krävs inte för att det offentliga ska fälla sin dom. Principen är att ingen som är anklagad är oskyldig.”

Hon tar också upp ansvaret för de utpekade förövarna och deras familjer och skrivningarna i de publicistiska spelreglerna: ”Tänk på att en person, misstänkt för brott, i lagens mening alltid betraktas som oskyldig om fällande dom inte föreligger” och ” Överväg noga konsekvenserna av en namnpublicering som kan skada människor”.

Hon avslutar texten: ”Om någon skulle ta livet av sig till följd av publiceringarna, vad händer då? Vilket ansvar har publicisterna? Allmänheten? Vi kanske kommer fram till att det i så fall får vara värt priset för den upprättelse som många kvinnor har fått av kampanjen. Ingen skulle säga det högt, men många skulle tycka det: ett slemmigt äckel mindre. De etablerade medierna skulle beklaga och tystna, men aldrig ta på sig en del av ansvaret.”

Läs hela krönikan här.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev