Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Vem bestämmer vad ni ska granska, Emanuel Karlsten?

Publicerad: 26 augusti 2011, 10:57

Igår lanserade Aftonbladet sin nya Livegranskning, där läsarna ska komma med tips på vad som ska granskas. Rubriken är "Du bestämmer vi granskar"


Vi kommer antingen att välja ut några ämnen som läsarna får rösta om, eller så väljer vi bara ett av de ämnen de har tipsat om, säger Emanuel Karlsten som är inhyrd för att jobba med projektet.

Så om ni får tusentals tips om att granska invandringens konsekvenser blir det inte automatiskt det ämnet?

Nej, det är väldigt lätt att trolla röstningsförfarandet och vi vill så klart göra ett redaktionellt val, visa vad Aftonbladet tycker är viktigt att granska.

Hur ser processen ut?

Vi körde igång igår och nu är vi i en fas där vi försöker samla in så mycket bra tips som möjligt. Vi började fundera under sommaren på vilka ämnen vi skulle ha för nästa livegranskning, och landade i att det är så mycket enklare att vara en miljon människor som tänker. Därför börjar vi satsningen med att fråga läsarna vilka ämnen som väcker störst engagemang hos dem.

Hur har det gått så här långt?

Man inser först inte vilket enormt genomslag Aftonbladet har. Innan jag gick på lunch hade vi 1000 tips på granskningsämnen. Vi har dels mailen där man får vara anonym, dels ett öppet tipsforum där läsare kan ladda upp tips och dokument och diskutera andras tips. Där har vi också rekommendera-knappar som ger oss underlag till en viss sorts sortering och en topplista. Det gör också att folk ser att deras tips får publicitet

Vad får ni för tips?

De jag gått igenom hittills innehåller många starka artikelcase, människor som upplevt orättvisor i olika sammanhang. Det finns mycket där som kanske inte är något för Aftonbladet, men som kan vara uppslag för till exempel lokaltidningar. Journalister får gärna gå in och kolla vad de kan hitta.

Mer om Aftonbladets Livegranskning.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News