Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Västerbottensnytt och Förkväll fälls

Publicerad: 21 juni 2011, 10:55

Inslaget i SVT:s Västerbottensnytt handlade om påstått jaktbrott. Nu har Granskningsnämnden fällt inslaget för att det strider mot kravet på opartiskhet.


Ämnen i artikeln:

Granskningsnämnden

Västerbottensnytt gjorde i höstas en granskande reportageserie i tre delar om Vapstens sameby och dess påstådda jaktbrott, överskjutning och olagliga jaktmetoder under älgjakten.

I inslaget intervjuades ortsbor i Tärnaby-Hemavan som samtliga menade att Vapstens sameby skjutit fler älgar än de får och att de sålt de flesta älgarna vidare och tjänat stora pengar. Samebyn påstods också ha drivit älg med hjälp av helikopter.

I sin anmälan till Granskningsnämnden menar Vapstens sameby att inslaget pekade ut samebyn och dess medlemmar som potentiella brottslingar och att alla uppgifter var baserade på hörsägen. Vapstens sameby anser också att Västerbottensnytt mycket väl kunde ha anonymiserat byn. Genom att namnge den har hela byn dragits över en kam trots att eventuella jaktbrott påförs den enskilde och inte hela byn.

Enligt SVT var de uppgifter man fick både trovärdiga och anmärkningsvärda och kom från olika, av varandra oberoende, uppgiftslämnare med olika bakgrund och motiv.

Granskningsnämnden anser att det första inslaget av de tre slog fast att Vapstens sameby skjutit fler älgar än de hade rätt till och att de tog ställning i en kontroversiell fråga. Då nyhetspresentatören och reportern var företrädare för programföretaget, där kravet på opartiskhet gäller fullt ut, anser nämnden att inslaget den 17 november 2010 i denna del strider mot kravet på opartiskhet.

Vapstens sameby anmälde även de andra inslagen men Granskningsnämnden anser inte att de strider mot bestämmelserna för SVT:s programverksamhet.

Granskningsnämnden fällde också programmet Förkväll i TV4 för att otillbörligt ha gynnat kommersiella intressen. Nämnden anser också att TV4 överträtt bestämmelsen om utformningen av sponsringsmeddelanden. Nämnden beslutar att ansöka hos förvaltningsrätten om att TV4 ska betala en särskilt avgift på 150 000 kronor.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Granskningsnämnden

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev