Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Varför vill du ha en ny deal för dagspressen, Göran Greider?

Publicerad: 3 december 2012, 12:55

I en debattartikel i söndagens Expressen talar Göran Greider sig varm för ett utökat driftsstöd för att hålla mångfalden och hålla demokratin levande.


Ämnen i artikeln:

Göran Greider

Jag ser det här som en mycket viktig fråga, tidningsläsandet är något av en grundsten i demokratin. Och ett skäl till det höga valdeltagande vi har haft är just det höga tidningsläsandet. Så, inte för att det är realistiskt men i alla fall, tidningarna borde få en deal att om de uppfyller vissa krav kan de i gengäld få ett bredare driftstöd.

Och det skulle alla tidningar få?

Alla som lever upp till kraven.

Vem ska avgöra det?

Jag har inte tänkt så långt, men precis som att presstödsnämnden avgör vilka som är berättigade till det så borde det gå hitta folk till en sådan uppgift.

Det är många som lever i en total medieskugga. Så om man vill värna demokratin handlar det om att värna den lokala tidningen. Den lokala bevakningen.

Du menar att demokratin är i fara om man till exempel drar in på lokalredaktionerna som Dala-Demokraten nu gör?

Det menar jag. Det har inte gått upp för de som bestämmer att för folk på landsbygden och i förorterna är tidningen ett band in till den offentliga makten. Och att de sätter ett värde i det. Och när tidningarna försvinner så minskar den känslan.

Det handlar också om att tidningarna måste öppna upp för fler röster. Speciellt på opinionsplats. Nu har alla storstadstidningar en blå ledarsida. Och jag har sagt flera gånger till Svenskans ledning, både vd, och chefredaktör, att de skulle få många nya läsare om de tog in en röd sida också. Och en grön, alla borde få komma till tals.

En brun sida också?

Kanske inte en brun. Men alla partier som sitter i parlamentet borde släppas in. Det skulle också ta udden av Sverigedemokraternas prat om att de alltid stängs ute.

Du skriver i artikeln i Expressen att dagspressen aldrig talar om vem som äger vad. Vet inte folk det?

Det tror jag inte de vet ett förbannat dugg om. Kanske en av tio av Falu-Kurirens ägare vet att tidningen ägs av Mittmedia.

Spelar det någon roll?

Det finns alltid ett behov av att veta var den ekonomiska makten finns.

Du vill också att medieföretagen ska bli mer öppna med sin bokföring.

Precis. Inte minst handlar det om vilka avkastningskrav man har från ägarna. Vi har en tidningskris som beror på många saker, sjunkande annonsintäkter, digitalisering och annat. Men i många fall också på höga avkastningskrav. Om man har sådana vinstkrav kanske man ska ägna sig åt att tillverka konserver eller något annat.

Ämnen i artikeln:

Göran Greider

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.