Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Varför slutar du, Bo Hedin?

Publicerad: 7 maj 2009, 09:47

Bo Hedin, som det senaste året lett SvD:s utvecklingsprojekt 3.0, har sagt upp sig. Han har tidigare varit vd och chefredaktör för SvD Nya Medier.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TelevisionSvenska Dagbladet

– De dåliga tiderna begränsar resurserna till utvecklingsprojekt, omorganisationen inom Schibsted ger mig mindre utrymme att driva utvecklingsfrågor på det sätt jag vill. Dessutom är jag lite sugen på att göra min egen grej igen, och det är ett naturligt tillfälle att göra det nu eftersom vi klarat första etappen i 3.0.

Hur påverkas utvecklingsarbetet av omorganisationen?

– Min roll blir så begränsad att jag hellre vill göra något annat. Det är rent egoistiska skäl alltså.

Påverkades beslutet av att SvD Nya Medier inte längre fick vara ett eget bolag?

– Nej, jag var faktiskt drivande i den utvecklingen. Jag tyckte det var en sämre lösning att ha två bolag, både för att det blev sämre journalistik och för att det blev dyrare.

På vilket sätt blev det sämre journalistik?

– Vi kommer aldrig att kunna bygga upp en självständig organisation som gör journalistik parallellt med pappret, det kan inte ens Aftonbladet göra längre. Ska vi kunna leverera bra journalistik måste vi kunna använda den journalistiska kraft som finns för att publicera i de medieformer användarna vill ha den. En redaktion för alla kanaler.

Vad är du mest nöjd med att ha uträttat på Svenska Dagbladet?

– Jag är nöjd med att vi lyckades sätta SvD.se som en av de viktigaste nyhetssajterna i Sverige, så var det inte när jag började. Vi har fördubblat trafiken på tre år och blivit en sajt att räkna med. Vi har blivit en nyhetssajt med en egen profil.

Vilken profil?

– Med fokus kring nätet och interaktivitet, där vi försökt leva som vi lär. Viktiga frågor har varit internets möjligheter och hoten mot nätets friheter.

Något du är minde nöjd med?

– Att vi inte lyckats få tillräckligt mycket ekonomi i det, det har väl ingen annan heller lyckats med, men vi hade förhoppningar om mer intäkter.

Vad borde SvD jobba mest med när det gäller nätet?

– Fortsätta vara en riktigt bra nyhetssajt med mervärde fördjupning och starka personligheter. När det gäller interaktivitet och läsarmedverkan är vi ganska bra, men det finns mycket kvar att göra.

– Jag kan bli lite trött på att en del säger att bloggarna kommer att ta över helt och en del att de inte kommer att tillföra något alls. Jag tror att det är i kombinationen av de professionella journalisternas arbete, och kraften hos läsare och alternativmedier på nätet som de riktigt spännande lösningarna finns.

Vad gör du själv framöver?

– Först ska jag vara ledig ett tag, sedan börjar jag jobba med mitt företag, Hedin Media.

Vad vill du helst göra?

– Jag gillar att kombinera saker, som papper och digitala medier, professionell journalistik och sociala medier.

Vad tycker du har varit mest anmärkningsvärt med utvecklingen på nätet de senaste åren?

– Det är naturligtvis den sociala biten och alternativmedierna. Att det sociala nätet är så starkt har blivit tydligt de senaste åren.

Vad tänker du på då?

– Allt från Facebook till Twitter. Att så många människor ägnar så mycket tid och energi åt att kommunicera med varandra på nätet. Det har blivit en folkrörelse på riktigt, sen vart det ska ta vägen är lite svårt att se.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.