Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Varför ska man lita på era webbsiffror, Danny Aerts?

Publicerad: 8 maj 2009, 09:47

Stiftelsen för internetstruktur (.SE) lanserar i dag en webbplats med statistik och fakta om nätanvändning i Sverige. Det görs i samarbete med Nordicom-Mediebarometern, Post- och Telestyrelsen, Statistiska Centralbyrån och World Internet Institute.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TelevisionNordicom

–    Tack vare att vi valt att samarbeta med fyra seriösa aktörer, som alla sitter på mycket information, kan vi göra tillförlitlig fakta tillgänglig på ett enkelt sätt. Vi har märkt att det finns ett behov av ett samlat grepp när gäller information om nätanvändning. Det är alldeles för ofta som journalister och andra googlar fram siffror som är felaktiga. Genom att lansera den här sajten hoppas vi att felen ska bli färre, säger Danny Aerts, vd på .SE.

Vilka vänder ni er till?

–    I första hand personer som är professionellt intresserade av nätet: forskare, journalister och myndighetsföreträdare som till exempel behöver information för att fatta beslut om vilka satsningar de ska göra på nätet.

–    Vi kommer också varje vecka att presentera en nyhet på sajten. Ett av våra uppdrag är ju att främja nätutvecklingen i Sverige, det här är ett sätt för oss att bli mer publika.

Hur tycker du att Sverige hävdar sig i den internationella konkurrensen?

–    I fråga om användning och den tid vi ägnar åt nätet ligger vi bra till. Däremot har vi halkat efter när det gäller infrastruktur. Det finns inget naturligt incitament att investera i bredband i dag.

Statistik från World Internet Institute visar att 1,5 miljoner svenskar fildelade 2008. Tycker du att det är mycket eller lite?

–    Ganska mycket, det visar att det som många tror inte är sant. Det är långt ifrån bara ungdomar som ägnar sig åt fildelning.

Vilken effekt kommer Pirate Bay-domen att få på fildelningen?

–    Ingen alls, tror jag. Men jag hoppas att all uppmärksamhet kring bland annat Pirate Bay, FRA och Ipred får människor att förstå hur viktigt det är att integritetsfrågorna på nätet diskuteras. Vi behöver en ny lagstiftning, som är mer anpassad till dagens verklighet.

Den nya webbplatsen om nätanvändning finns här.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sveriges TelevisionNordicom

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.