måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Varför namnpublicerar ni anmälaren, Bernt Hermele?

Publicerad: 24 augusti 2010, 10:57

Bernt Hermele är ansvarig utgivare för den nyhetssajt som publicerat namn och bild på kvinnan som anmält Wikileaks grundare för sexuellt ofredande.

Ämnen i artikeln:

Wikileaks

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Vi publicerar namn och bild för att vi anser att det har ett allmänintresse och är relevant för storyn. Det kan man diskutera, och det diskuteras flitigt.

Bedömer ni att hon är en offentlig person?

Ja, den bedömningen gör vi, genom politiskt engagemang och bloggande. Bloggare ser vi som en del av det offentliga samtalet.

Är det så ni motiverar publiceringen?

Det är en kombination av saker, arten av historia, att Julian Assange är en person som är extremt påpassad, sättet storyn kom fram på och alla frågor det väckt.

Hade ni avstått om ni inte betraktat henne som offentlig person?

Ja, då hade det saknat allmänintresse.

Funderade du på vilken skada det här kan orsaka?

Det är klart att den här publiceringen gör skada. Men jag anser att allmänintresset och relevansen överväger den personliga skadan.

Vi har haft många diskussioner, vi tar inte lätt på risken att utsätta en person för ringaktning och nedsättande omdömen.

Om den som anmäler en kändis för brott riskerar att själv bli namnpublicerad, kan inte det leda till att man drar sig för att anmäla, och påverkar inte det rättssamhället?

Det är inte vår publicistiska princip att hänga ut folk som anmäler för våldtäkt eller ofredande, det vore vidrigt. Förhoppningsvis förstår läsarna det.

Man måste se varje story för sig. För det första är det extremt ovanligt att det läcker ut att någon blivit anmäld, och hela den här situationen är extrem.

Har ni haft bra trafik?

Det har varit bra träffar, men vi har haft mer klickade artiklar under de två veckor jag varit här.

Tar du åt dig av kritiken?

Absolut, jag känner mig, skakad låter lite mycket, men åt det hållet. All kritik gör att man prövar och vrider och vänder. Vi tar åt oss av kritiken.

Skulle du vilja ha publiceringen ogjord?

Nej, då hade vi tagit bort den. Vi anser fortfarande att det är en riktig publicering. Journalistik handlar inte bara om att stryka medhårs.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev